Compania autohtona Televoice va lansa saptamana viitoare, cu intarziere, tableta PC Evolio Neura numita de oficiali “ucigasul de iPad”, la preturi pornind de la 1.500 de lei. Tableta nu are instalat cel mai nou sistem de operare Android dar seful Televoice se apara spunand ca Android 3.0 nu este stabil si cine spune ca e mai slab 2.2 “nu stie ce vorbeste”.
Despre Evolio Neura s-a scris si in presa internationala, notabil fiind articolul publicat in Engadget.com care subliniaza de asemenea lipsa unui sistem de operare recent introdus pe piata de Google. Multi dintre cei ce au comentat au subliniat aceasta lacuna.

Oficialii companiei romanesti apara, cum era de asteptat, produsul propriu spunand ca “garantam o functionare impecabila a Neura. Am ales sa nu instalam 3.0 Honeycomb deoarece nu este inca un sistem stabil dar, in toamna, daca Google va lansa un sistem de operare bun, vom face update gratuit”, asigura Liviu Nistoran, director executiv al companiei romanesti infiintate in 2007.



Evolio Neura
este o tableta romaneasca asamblata in China ce are o greutate de 760 grame, autonomie de pana la 10 ore de functionare continua, ruleaza pe nVidia Tegra 2, are 1 Ghz Dual Core si are ecran multi-touch de 9,7 inci. Varianta 3G are 1 Gb RAM in timp ce varianta Wi-Fi, mai ieftina, are doar 512 Mb RAM.

Tableta dispune de o gama larga de conectivitate – wireless, direct PC, retea LAN, USB, SD si prin adaptor sau docking – HDMI, Ethernet. Tableta contine de asemenea aplicatii business (suita completa similara Office sau pentru videoconferinte, prin camera frontala) in limba romana, create special pentru tableta. Seful companiei spune ca, in timp, vor fi lansate mai multe produse localizate.

“Ne adresam in primul rand pietei locale dar discutam deja cu furnizori din afara, din Bulgaria, Polonia sau Ungaria”, spune Nistoran care spera ca lotul initial de 3.000 de bucati sa fie vandut in trei luni.



“Daca acest lucru se va intampla, vom deveni al doilea jucator din Romania pe segmentul tabletelor PC, dupa Apple si Samsung. In prezent suntem pe locul trei, datorita vanzarilor bune ale tabletei de 7 inci lansata anterior de noi”, subliniaza Nistoran. El estimeaza ca in prima jumatate a anului s-au comercializat pe piata locala intre 25.000 si 30.000 de tablete PC, pe intreg anul estimand ca se vor vinde intre 60.000 si 70.000 de unitati.

Intrebat de ce compania spune ca Evolio Neura este un “ucigas de iPad”, daca se adreseaza in special pietei locale, seful companiei romanesti glumeste in prima faza si spune “de curand am incercat sa rulez unele aplicatii pe iPad, m-am enervat si l-am rupt!”. Ulterior, el a spus ca tableta romaneasca este mult mai rapida din punct de vedere grafic decat iPad 2 si cu 15% mai rapida decat Motorola Xoom, incluzand suport Flash precum si conectivitate mai rapida si mai eficienta.

Televoice a investit circa 100.000 euro
, fonduri luate prin credit, pentru conceperea si lansarea tabletei PC. “Daca vindem cele 3.000 de unitati, lucru de care nu ma indoiesc, vom intra pe EBITDA pozitiv pe acest segment, de circa 10%”, spune Nistoran.

Pe anul in curs compania asteapta venituri de circa 6 mil. euro, dublu fata de anul precedent, tabletele PC acoperind circa 40% din afaceri in timp ce GPS-urile vor acoperi putin peste 30%, conform CEO-ului firmei romanesti.

Tableta va fi disponibila in principalele magazine de retail romanesti, cu o intarziere de aproximativ o saptamana fata de data stabilita initial, 25 iulie. “Acest lucru s-a intamplat dintr-un motiv 100% romanesc – account managerul transportatorului nostru a intrat in concediu. Transportatorul este compania care a achizitionat Romtrans”, explica Nistoran. Compania care a intrat in actionariatul Romtrans este Schenker.

Ce parere aveti de noua tableta romaneasca? Considerati sau nu ca va avea succes, atat in Romania cat si in afara? De ce (nu)? Comentati mai jos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri