Exista mai multe feluri de discriminare, trecand prin cele extrem de evidente, rasiale, si pana la cele subtile, ce tin de promovare in cadrul companiilor sau noi oportunitati. A fi femeie intr-o lume dominata de barbati nu este usor, mai ales la inceput, dar, daca ai anumite calitati de necontestat, “iti poti face loc”. Citeste un interviu wall-street.ro cu Alice White, una dintre veteranele din cadrul Laboratoarelor de Cercetare ale Bell (Alcatel-Lucent).
Alice White este Chief Scientist in cadrul Laboratoarelor Bell, organizatia de R&D (cercetare si dezvoltare – n.r.) a Alcatel-Lucent, companie cu venituri de 16 mld. euro in 2010. Ea are doctorat in fizica luat la Universitatea Harvard si o experienta vasta in fizica si optica. Din 1989 a avut mai multe functii in cadrul aceleiasi companii, de la Director of Material Physics Research, la sefa pe sectorul de fotonica pana la vice-presedinte al Laboratoarelor Bell din America de Nord. Este autoarea a peste 100 de articole specializate si are in subordine circa 1.200 de angajati.

Pentru a reusi aceste performante, Alice White a trebuit sa depaseasca mai multe piedici ce tin de anumite reticente si discriminari. “A fost dificil sa intru in aceasta lume, de fapt este dificil cam pentru oricine sa obtina un doctorat in mediul tehnologic. Daca reusesti acest lucru, impui deja ceva respect, fie ca esti barbat, fie ca esti femeie. A fost insa foarte dificil pentru mine sa ma angajez pe primul post, deoarece putine femei sunt angajate in acest mediu”, spune White, pentru wall-street.ro.



Odata intrata in laborator, ceilalti cercetatori s-au aratat in mod special interesati de aptitudinile lui Alice White. “A fost ceva mai greu sa castig credibilitate in randul lor, dar odata ce am reusit acest lucru, munca intr-un laborator de cercetare este ceva minunat”, spune ea.

De-a lungul carierei, White a intampinat insa mai multe piedici, prin simplul fapt ca este femeie. Au fost “lucruri subtile”, ce au tinut de promovare sau de oferirea de noi oportunitati. “Probabil este ceva universal valabil – a fi femeie si a lucra in astfel de departamente. Pe de alta parte insa, dupa ce am reusit, m-am bucurat si de mai multa vizibilitate”, spune ea.

Ce iti trebuie pentru a lucra intr-un departament de R&D?

Pe langa cunostinte solide de fizica si matematica, trebuie sa stii sa comunici foarte bine, atat in scris cat si verbal. “Este foarte important sa poti sa comunici, coerent si corect, atat cu colegii de lucru cat si cu superiorii. Cu superiorii este foarte important sa poti sa le comunici de ce trebuie sa aloce fonduri unei anumite dezvoltari si cercetari, ce beneficii vor avea de pe urma acelor rezultate”, spune White.

De asemenea, in cadrul unui laborator este nevoie de calm, relaxare, lucruri dobandite de-a lungul a multi ani de experienta, precum si de pasiune. “O zi tipica de munca arata astfel: te duci in laboratoarele acelea gigantice, dai drumul unui aparat enorm de accelerare care face anumite experimente si apoi, poate si saptamani intregi, analizezi impreuna cu echipa acele rezultate, calculezi, modifici si reiei calculele, faci alte experimente. In niciun caz nu este o slujba de 8-9 ore pe zi. Fara a fi pasionata de acest job nu as fi putut ajunge unde sunt acum”.

Este important ca intr-un laborator eficient de R&D sa existe cat mai mare diversitate – persoane cu background diferit, de peste tot din lume, cu o cultura si personalitate diferita, de varste diferite. “Acest lucru imbunatateste comunicarea, diferite puncte de vedere ajung la numitor comun, fiecare vine cu ceva nou”, spune White.

Exista o perceptie gresita cum ca cercetatorii sunt oameni singuratici, care stau singuri intr-un laborator, cu ochii pe circuite si date. Nu se poate sa fii mai gresit – in laboratoare au loc activitati incitante, foarte interesante, la care participa multi oameni”, continua Alice White.

Desi este o munca in echipa, este important sa “iti iei in maini propria cariera” (be in charge of your own career – in original), sa reusesti sa avansezi prin rezultate proprii, sa te faci remarcat(a).

Sfatul expertei din cadrul Laboratoarelor Bell pentru studentii care doresc sa urmeze o meserie in acest domeniu este de a lucra inca din timpul facultatilor, in internship-uri la companii. “Laboratoarele Bell angajeaza aproape continuu, nu ne dam in laturi si de la romani capabili. Urmeaza sa vizitez Timisoara, stiu ca acolo, dar si in restul Romaniei, exista tineri foarte bine pregatiti”.

In prezent insa, in cadrul laboratoarelor din SUA, nu sunt angajati romani, conform lui White, care este sefa peste 1.200 de angajati.

Viitorul tehnologiei comunicatiilor si deziderate

De fiecare data cand ne gandim ca nu se mai poate dezvolta lungimea de banda, de tot atatea ori companiile din acest domeniu au dovedit contrariul, spune experta din cadrul Alcatel-Lucent. “Trecerea de la gigabit pe secunda la zeci de gigabiti pe secunda pana la sute de gigabiti pe secunda este ceva absolut fantastic. Pe segmentul Wi-Fi am dezvoltat un modul de mici dimensiuni ce permite captarea de 2G, 3G si LTE”.

Cresterea acestor segmente vor putea sprijini in mod activ dezvoltarea statelor din lume, in special cele emergente. “Dezvoltarea benzilor pot duce, in timp, la detensionarea traficului, de exemplu. Deja Google, prin serviciul Google Maps, poate trimite informatii despre zonele de pe strazi unde sunt aglomerari de masini. Imaginati-va ca lungimea de banda va permite in viitor ca majoritatea masinilor sa primeasca informatii despre trafic – circulatia va fi mai cursiva, economia statelor va creste”, considera Alice White.

Ea spune ca daca ar avea sume suplimentare de bani, ar investi in perfectionarea acestor tehnologii precum si in tehnologia bateriilor, “un alt segment ce poate schimba «jocul din industrie». S-ar putea crea device-uri mai mici, mai rapide, mai eficiente din punct de vedere energetic. Si noi suntem foarte interesati de a conserva energia, pastrand costurile cat mai reduse”.

Alice White nu a putut oferi informatii privind bugetul alocat de Alcatel-Lucent pentru cercetare, spunand doar ca exista trei cai de a atrage fonduri. Primul este fond primit direct de la companie – responsabilitatea felului in care aceste fonduri sunt investite revin sefilor laboratorului, apoi primesc fonduri de la alte business-uri, in cazul comenzilor privind anumite tehnologii, si, in al treilea rand, de la guvern – in special pentru proiecte foarte mari dezvoltate in Europa si SUA.

Una dintre cele mai dificile decizii pe care trebuie sa le ia Alice White este chiar aceea de a alege in ce sa investeasca, fiind foarte multe segmente interesante si de viitor.

In ceea ce priveste echilibrul dintre munca si viata personala, White spune, zambind, ca a reusit sa imbine corect si eficient acesti doi factori. “De fapt copiii mei, datorita jobului pe care il am, au acces la lucruri foarte interesante. Tatal meu a lucrat de asemenea tot in cadrul companiei Alcatel-Lucent, deci «runs in the family»”, incheie ea.

Consideri ca in Romania renteaza sa faci cercetare si dezvoltare, sau este mai bine sa iti “externalizezi” cunostintele catre corporatii internationale? Comenteaza mai jos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri