"Germanii sunt in mod clar ingrijorati in privinta investitiei la OTE", a afirmat un director din sectorul telecom pentru cotidianul elen.

DT are toate motivele pentru a fi ingrijorat de criza economica, noteaza Kathimerini. Pe langa reducerea cererii, OTE a primit indicatii din partea statului sa acopere mai multe cheltuieli, prin taxe speciale (in valoare de 183 milioane de euro in 2009 si 2010) sau sub alte forme, precum plata a 130 de milioane de euro pentru plecari voluntare in 2005. Totodata, statul are datorii catre OTE estimate la 100 de milioane de euro.

In ultimii trei ani, in care DT a investit la OTE, compania a pierdut un numar important de clienti, numarul abonamentelor coborand de la 5,6 milioane in 2008 la 3,65 milioane in 2011.

Acestea sunt insa doar o parte a ingrijorarilor DT. Restul au legatura, potrivit surselor, cu aversiunea directorilor germani fata de situatia gasita la OTE. DT a devenit actionar in mai 2008 fara ca macar consulatntii grupului sa stie ca angajatii OTE beneficiau de acelasi statut permanent al locurilor de munca precum functionarii publici.

Citeste si:

Situatia a devenit o adevarata problema pentru DT cand a realizat ca nu poate reforma sistemul fortei de munca, acesta fiind protejat de lege, care prevede ca orice schimbari se fac cu acordul angajatilor sau pe cale legislativa.

Grecia a convenit in iunie sa vanda 10% din actiunile OTE catre DT pentru circa 400 milioane euro, iar in urma tranzactiei participatia grupului urca la 40%, plus un vot. Statul elen ramane cu o participatie de 10%.

OTE controleaza in Romania Romtelecom si subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicatii mobile Cosmote si retailerului Germanos.