In urma cu cateva luni, actiunile lui John Paulson in companii de minerit au scazut puternic si, recent, investitiile in gigantul tehnologic Hewlett-Packard urmeaza de asemenea un trend deloc imbucurator.

Paulson a declarat in luna mai, surprinzand analistii, ca a inceput sa cumpere actiuni la HP de la inceputul lui 2011. Fondul detinut de el, Paulson & Co., nu este renumit pentru investitii in sector tehnologic.

HP va renunta la a produce tablete, smartphone-uri si PC-uri – compania a inceput acest din urma segment de activitate dupa o investitie de 25 miliarde de dolari constand in achizitia Compaq. Ca urmare, gigantul IT nu va mai folosi nici sistemul de operare webOS.

Nu se cunoaste cat a platit Paulson pentru cele 25 milioane de actiuni detinute in compania americana de IT, dar, luand in calcul valoarea unei actiuni in primul trimestru al anului, cand omul de afaceri a investit in companie, el ar fi platit peste 1 MILIARD de dolari.

Citeste si:

Valoarea unei actiuni in primul trimestru era de 44,70 $. Cat este in prezent? Circa 23,5 $, dupa ce vineri valoarea s-a redus cu 20%.

Pierderea matematica a lui Paulson se ridica la peste 500 de milioane de dolari. Chiar si pentru unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii, suma nu este de neglijat. Afaceristul a reusit sa vanda 1,5 milioane din actiunile detinute la HP in trimestrul al doilea, conform LionShares, asa ca s-a aparat cat de cat in fata caderii companiei IT. Nu este exclus ca afaceristul sa fi iesit complet din actionariatul companiei, dar la finalul lunii iunie el a raportat ca detinea 23,5 milioane actiuni in HP.

Valoarea actiunilor HP a scazut anul aceasta cu 44% fata de finalul lui 2010 si cu peste 50% fata de aprilie 2010.

Printre alti actionari in HP se numara Appaloosa Management, detinut de Davit Tepper, Adage Capital, SAC Capital al lui Steve Cohen si D.E. Shaw & Company, detinut de David Shaw. Vezi aici cum se pot prabusi actiunile: Exemplul HP

Sursa foto: Absoluteturn-alpha.com

Citeste mai multe despre tranzactiile anterioare ale lui Paulson.