Zonele cu cel mai mare potential de crestere pentru Siveco, principalul jucator autohton pe piata locala de software sunt tarile arabe, cele din Nordul Africii, tari precum Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan si, de asemenea, Bruxellesul datorita proiectelor pentru institutiile europene, a declarat Irina Socol, directorul general al companiei cu afaceri de 54,8 milioane de euro anul trecut.
In 2011, businessul Siveco va ajunge la circa 70 milioane de euro, fata de circa 55 de milioane de euro anul trecut, cresterea fiind determinata de proiectele castigate in Romania, dar si in strainatate.

Veniturile din strainatate vor reprezenta in jur de 40% din afacerile companiei, suma fiind in crestere cu aproximativ 15% comparativ cu anul trecut. Conducerea companiei isi doreste ca pe viitor aproximativ jumatate din business sa fie generat de strainatate.

Chiar daca in 2008 a cumparat compania Latona pentru a se extinde in Bulgaria, iar alti jucatori romani care se dezvolta pe piete externe fac si achizitii in tarile in care vor sa patrunda (de exemplu, TotalSoft), sefa Siveco spune ca nu ia in calcul o crestere de acest fel, preferand sa lucreze cu parteneri locali.

In prezent, zonele care pot aduce o crestere foarte mare companiei sunt tarile din regiunea araba (Emiratele Arabe Unite, Oman, Bahrain, Kuveit), cele din Africa de Nord (Tunisia, Maroc, Egipt), tarile "STAN" (de exemplu, Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan) si Bruxellesul, unde producatorul dezvolta software pentru institutii europene.

De alfel, compania desfasoara proiecte in 24 de tari, in sapte-opt dintre acestea avand in derulare proiecte mari.

In general, in cadrul unei licitatii internationale, Siveco concureaza cu 7-15 companii, iar de trei-patru ani compania castiga licitatii cu valori mari, de 10-12 milioane de euro.

"Sunt tari in care vrem sa ne extindem de cativa ani si nu am reusit. De exemplu, Rusia, unde piata este foarte protectiva cu propriile companii. La fel in Croatia am pierdut in urma sapte, opt ani un proiect in fata unei firme locale, desi pretul acesteia a fost dublu", a explica Irina Socol (foto), directorul general al companiei, adaugand ca statul roman nu practica un astfel de protectionism.

Printre cele mai mari proiecte in care este implicata compania se numara contractul de circa 12 milioane de euro pentru informatizarea sistemului educational din Maroc si cel pentru dezvoltarea si intretinerea portalului de cercetare al Uniunii Europene - Cordis. Acesta este cel mai important proiect de servicii IT, dezvoltat de o companie romaneasca pentru Comisia Europeana.

Totodata, o mare parte din parte din business (in jur de un sfert) este generat de proiectele publice din Romania.

Irina Socol afirma ca proiectele publice sunt greu de castigat si gestionat si au fost cazuri in care a crezut ca pentru unele programe este nevoie de 50 de angajati, ulterior realizand ca este nevoie de mai multe persoane pentru acestea.

Au ajuns la peste 1.000 de salariati si fac noi recrutari pentru Bruxelles

Castigarea de noi proiecte a dus la marirea numarului de angajati cu circa 50% fata de 2010, in prezent compania avand 1.050 de salariati, mai mult cu 380 de persoane comparativ cu anul trecut.

Cele mai multe angajari s-au facut pentru specialisti in domeniile eLearning, eAgriculture si dezvoltarea de aplicatii la cerere.

Totodata, pana la finalul anului, producatorul de software va recruta alte 60-70 de persoane, acestea urmand sa lucreze pentru proiectele desfasurate la Bruxelles pentru Comisia Europeana.

Dintre cei peste 1.000 de angajati ai companiei, in jur de 10-15% lucreaza pentru strainatate, acestia mergand periodic in tarile pentru care dezvolta programe.

Vor sa se listeze pe Bursa

De asemenea, conducerea Siveco ia in considerare o listare pe Bursa de Valori Bucuresti, insa pana acum nu s-a stabilit un termen pentru acest lucru, avand in vedere ca ultimii ani au fost dificili pentru piata de capital si foarte multe companii s-au confruntat cu scaderi ale actiunilor.

“Eu cred ca cel mai bine ar fi o listare pe Bursa de la Bucuresti pentru ca cei care cumpara actiuni sunt oameni de la tine din tara. Chiar daca bursele din Varsovia si Londra sunt atractive, acolo vei fi doar o companie romaneasca”, a explicat managerul.

Ea a mai spus ca producatorul de software ar putea fi evaluat la "60-70 de milioane de euro, pana in 100 de milioane de euro".

Siveco Romania a fost infiintata in anul 1992 si se numara printre cei mai importanti integratori de sisteme IT si dezvoltatori de aplicatii software de pe piata locala.

In 2010, compania a avut o cifra de afaceri de 54,8 milioane de euro si un profit net de 2,5 milioane de euro, conform Ministerului de Finante.

Actionarii Siveco Romania sunt compania Siveco Netherlands, cu 42,2% din actiuni, PEF V Information Technolagy (Luxemburg) - 22,5%, Intel Capital (Cayman) Corporation (Insulele Cayman) - 10%, Irina Socol - 10,98%, Mihail Radasanu - 7,62%, Siveco Romania - 3,75%, Gabriel Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,14% si Ecaterina Crusti - 0,14%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri