"Reprezentantii ZTE si-au manifestat interesul de a extinde investitiile in Romania, in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, precizand ca doresc sa deschida in tara noastra o linie de productie pentru echipamente de receptie a semnalului TV digital terestru", se arata intr-un comunicat al institutiei, citat de Mediafax.

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, s-a intalnit miercuri cu vicepresedintele ZTE pentru Europa Centrala si de Est, Chang Xiao Wei.

La intalnire au participat si directorul general al ZTE Romania, Jin Renyuan, alaturi de directorul de strategie al companiei, Lorian Ovidiu Vintila, precum si secretarul de stat din Ministerul Comunicatiilor Marius Constantin Fecioru si directorul de cabinet al ministrului Comunicatiilor, Bogdan Radu Savonea.

In urma cu aproape doua saptamani, ZTE a anuntat ca va infiinta la Bucuresti un centru de perfectionare a tinerilor in acest domeniu si studiaza piata pentru a deschide, intr-o zona defavorizata, o fabrica de asamblare a componentelor IT.

Centrul de perfectionare va fi deschis in noiembrie-decembrie 2011, in colaborare cu Universitatea Bucuresti, si va presupune o investitie initiala de 2,7 milioane euro, finantata de guvernul chinez.

Proiectul ar putea fi extins anul viitor si in alte centre universitare, precum Cluj-Napoca si Timisoara, cand investitia totala ar putea creste astfel la 5 milioane de euro.

Citeste si:

Detaliile investitiei au fost discutate de catre reprezentantii companiei chineze cu ministrul Economiei, Ion Ariton, in urma unei vizite in China alaturi de premierul Emil Boc.

Potrivit reprezentantilor companiei chineze, ZTE studiaza in prezent piata romaneasca pentru a deschide, intr-o zona defavorizata, si o fabrica de asamblare de componente IT, proiect aflat inca in discutie cu autoritatile romane.

ZTE Corporation a fost infiintata in 1985, la Shenzhen, si deruleaza in prezent activitati in peste 140 de tari.

In 2010, compania a avut afaceri de peste sapte miliarde de euro, fiind cel mai mare operator chinez de telecomunicatii listat la bursa din Hong Kong si la cea din Shenzhen.

ZTE produce echipamente pentru retele de telecomunicatii fixe, mobile, pentru retele optice si de date, si pentru retele inteligente si de ultima generatie.