Apple ar putea incepe sa faca achizitii, dupa ce a cheltuit in acest scop mai putin decat oricare dintre concurentii sai, in ultimii zece ani, si a ramas fara Steve Jobs si cu lichiditati de 28 de miliarde de dolari, conform Mediafax care citeaza Bloomberg.
Jobs, care a transformat compania producatoare de computere personale aflata aproape de faliment in cea mai mare companie din sectorul tehnologiei, a folosit sub un miliard de dolari pentru preluari in ultimul deceniu, lansand in schimb iPod, iPhone si iPad.

Cei mai mari concurenti din SUA ai Apple au cheltuit in aceeasi perioada peste 15 miliarde de dolari, in medie, pentru achizitii.

Microsoft a pierdut o cincime din valoarea sa de piata dupa ce a cheltuit de zece ori mai mult decat Apple pe achizitii.

Apple a devenit o companie cu o capitalizare de piata de 350 miliarde de dolari, dupa ce Jobs a lansat produse care au revolutionat industriile computerelor, muzicii si telefoanelor mobile.

Jobs, diagnosticat cu cancer acum opt ani, a predat in aceasta saptamana conducerea companiei directorului operational, Tim Cook.

Achizitiile in industria divertismentului, a patentelor si a securitatii informatice, cu cele 28 de miliarde de dolari, ar putea ajuta Apple sa se apere de Google si Samsung, in lipsa lui Jobs, potrivit University of North Carolina si Steward Capital.

"In mod cert va veni timpul achizitiilor. Jobs a dezvoltat intotdeauna compania din interior. Daca lipsa viziunii sale va provoca un vid de produse, va intra in joc modelul achizitiilor. Apple sta pe o gramada de bani", a declarat Arvind Malhotra, profesor asociat la University of North Carolina.

Steve Dowling, purtator de cuvant al Apple, a refuzat sa comenteze daca demisia lui Jobs din functia de director general va incuraja compania sa faca mai multe achizitii.

Cele mai mari zece companii americane din sectorul tehnologiei au platit peste 140 de miliarde de dolari pentru achizitii, in ultimul deceniu, potrivit datelor Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare.

Achizitiile Apple au reprezentat sub 1% din aceasta suma, cu preluari de 910 milioane de dolari.

Chiar si asa, valoarea de piata a Apple a crescut sub conducerea lui Jobs la peste 300 miliarde de dolari in ultimii zece ani.

Jobs a dublat totodata profitul net al Apple la fiecare doi ani, de cand compania a raportat pentru ultima oara pierderi, in 2001.

Capitalizarea de piata a Microsoft, producatorul sistemului de operare Windows, fondat de Bill Gates, a scazut cu 21% in ultimul deceniu, grupul cheltuind peste 12 miliarde de dolari pe achizitii, pentru sustinerea profiturilor si valorii actiunilor.

Suma nu include acordul de 8,3 miliarde de dolari convenit in luna mai pentru cumpararea Skype Technologies, dar nefinalizat pana in prezent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri