La finalul lui 2010, rata pirateriei software pe piata locala era de 64% fata de 72% in 2005. Comparativ, in Europa Centrala si de Est procentul era tot de 64%, in Uniunea Europeana de 35%, iar la nivel mondial de 42%.

Acelasi studiu arata ca daca pirateria software din Romania ar fi redusa cu 10 procente pana la finalul lui 2014, ar fi create 3.711 noi locuri de munca, iar Produsul Intern Brut ar creste cu 573 milioane de dolari. Totodata industria locala de IT a avea venituri suplimentare in valoare de circa 498 milioane de dolari, iar Guvernul ar incasa din taxe 87 milioane de dolari.

“Romania a facut eforturi constante de scadere a pirateriei prin aplicarea legii, prin actiuni de constientizare si de educare a pietei, iar procentul se poate micsora continuand aceste lucruri. Scopul nostru este sa ajungem la 0%. Este de dorit ca in 2-3 ani sa ajungem la nivelul Uniunii Europene pentru ca in zona Europei Centrale si de Est sunt incluse si tari precum Azerbaijan, Georgia, Moldova sau Ucraina, care nu sunt in UE”, explica Magda Popescu (foto), reprezentant in Romania al Business Software Alliance (BSA), organizatie care promoveaza industriei de software la nivel mondial.

Citeste si:

De altfel, Georgia si Moldova sunt intre primele cinci tari cu cele mai mari rate ale pirateriei, procentul in aceste tari fiind de peste 90%.

Principalul motiv pentru care o companie distribuie software piratat este dat de avantajul competitiv fata de concurenta.

Citeste mai mult despre ce inseamna pirateria software, ce retaileri au fost implicati cazuri de piraterie software si cum poate fi diminuat acest lucru in textul Ce sanctiuni risti daca folosesti sau distribui software piratat