Google consuma, anual, 2,26 milioane MW, suficient cat pentru a oferi electricitate catre peste 200.000 de locuinte sau o patrime din energia produsa de o centrala nucleara, scrie NewYorkTimes.
De fiecare data cand o persoana foloseste Google search, se uita la un clip de pe YouTube sau trimite mesaj pe Gmail, serverele companiei folosesc electricitate. Acesta data centere atrag aproape 260 milioane W – o patrime din energia produsa de o centrala nucleara.

Pana in prezent, gigantul american nu a dezvaluit statistici privind consumul de energie. Analisti din industrie au speculat ca Google ascunde aceste date deoarece “ar fi rusinos si, pe de alta parte, concurentii ar afla informatii despre business-ul companiei”.

Desi energia consumata de Google poate parea enorma, compania subliniaza ca, de fapt, ajuta la protejarea naturii. “Ganditi-va cata energie si cata poluare produce o masina care merge catre o biblioteca si cat de putin se consuma daca acea persoana sta acasa si cauta informatiile respective pe Google”, spune Urs Hoelzle, senior vice presiden al infrastructurii tehnice la Google.

Compania spune ca, zilnic, sunt procesate peste 1 miliard de cautari si numeroase alte download-uri. Luand insa in calcul energia consumata de un singur utilizator, aceasta este mica – undeva la 180 Watti/luna, sau echivalentul unui bec de 60 W aprins timp de 3 ore.

Datele despre energia consumata de Google sunt pe plan mondial si iau in calcul si costurile campusurilor companiei si birourilor proprii, a adaugat Hoelzle. Data centerele acopera insa cea mai mare parte din consum. Spre deosebire de multe alte companii similare, Google isi face propriul design pentru centrele de date si le construieste de la zero, folosind cip-uri si software care consuma mai putina energie, subliniaza oficialii companiei.

Noah Horowitz, senior scientist la Natural Resources Defense Council din San Fransciso a apreciat faptul ca Google a facut publice datele privind consumul de energie, avertizand insa totodata ca din ce in ce mai multe companii depind de data centere, ridicand astfel in mod alarmant consumul de energie, pe plan mondial. Totodata el a subliniat ca nu a fost luat in calcul consumul de energie al tabletelor si smartphone-urilor ce folosesc informatii de la Google.

Google a estimat totodata ca in 2010 emisiile de carbon au fost sub 1,5 milioane de tone cubice, destul de reduse avand in vedere ca gigantul american cumpara parte din electricitate de la centrale eoliene. Compania a mai subliniat ca in 2010 un sfert din energie a fost cumparata din surse regenerabile si estimeaza ca aceasta pondere va creste la 30% in 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri