Numarul mesajelor spam purtatoare de programe periculoase a crescut dramatic in ultima perioada, desi acum cateva luni pareau sa fi disparut de tot, afirma Bitdefender, cel mai mare producator romanesc de securitate informatica.
La nivel local, o crestere spectaculoasa a fost inregistrata de spamul in limba romana de tip pharma. Totodata, a luat amploare un val de mesaje nesolicitate care promoveaza cursuri de invatare a limbilor straine.

„In Romania, la momentul de fata, aproximativ 85-90% din totalul de e-mailuri trimise sunt mesaje spam. Cu toate acestea, mesajele de tip spam in limba romana nu sunt foarte raspandite, procentul fiind undeva sub 5%. In schimb, majoritatea spamului primit de romani este in limba engleza, provenit din tari precum SUA sau Rusia”, afirma Carmen Mitrica, Head of Antispam Lab Bitdefender.

Recent, a fost identificat un val periculos de mesaje spam purtatoare de malware, provenit din Statele Unite ale Americii. Mesajele pareau a fi trimise din partea Automated Clearing House (ACH), un serviciu financiar din Statele Unite oferit de NACHA, asociatia de plati electronice. Pentru a fi cat mai convingatoare, ele erau trimise de pe un cont de e-mail @nacha.org.

Mesajul era insotit de un atasament ce continea o arhiva zip, care aparent oferea mai multe detalii despre o tranzactie esuata si ii invita pe utilizatori sa o deschida. Cu toate acestea, fisierul arhivat avea o extensie dubla (pdf.exe), astfel incat, desi arata ca un document PDF, in realitatea era un fisier executabil.


In momentul lansarii in executie, amenintarea instaleaza un downloader - o componenta periculoasa al carei scop este sa descarce pe dispozitivul infectat alte amenintari. In acest caz, downloaderul cauta si instaleaza o varianta a troianului Zeus, precum si un alt troian ce raspandeste mesaje spam, numit Trojan.Generic.6152125.

In timp ce backdoor-ul Zeus monitorizeaza tranzactiile financiare electronice si combinatiile de tip nume de utilizator/parola de la conturile bancare, cel de-al doilea troian este responsabil cu trimiterea de mesaje spam. Bot-ul de spam combina mesaje promotionale de la servicii afiliate (precum furnizori de genti si bijuterii false sau medicamente „canadiene”) cu mesaje spam proprii, precum cel descris aici, care cauta sa infecteze alti utilizatori din intreaga lume.

Victimele acestei inselatorii risca atat sa ramana fara bani in cont, cat si sa piarda controlul asupra propriului calculator, care va fi transformat intr-o unealta la dispozitia atacatorilor.

Toate denumirile si numele de produs mentionate mai sus apartin detinatorilor de drept si pot fi marci inregistrate ale acestora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri