Intel si Advanced Micro Devices isi disputa din nou suprematia asupra virtualizarii, tehnologia care creste eficienta computerului permitandu-i sa ruleze multiple sisteme de operare simultan
Intel a declarat ca tehnnologia sa Virtualization Technology (VT) este destul de matura pentru testare si la aproximativ trei luni departare de lansare. Insa AMD, a carei tehnologie rivala "Pacifica" nu va debuta in procesoare inainte de mijlocul acestui an, incearca sa-si impuna propria tehnologie ca standard pentru virtualizarea comunicatiilor computer, un element care lipseste din actuala tehnologie VT a Intel.

Cei doi producatori de cipuri cauta avantaje in domeniul virtualizarii strategice. Serverele de baza ce utilizeaza procesoare x86 precum Intel Xeon si AMD Opteron au acum caracteristici rezervate candva serverelor high-end sau celor Unix, ce le permit sa ruleze simultan multiple sisteme de operare. Aceasta tehnologie este oportuna, fiind si un important mod de a rezolva problemele legate de cresterea consumului de energie.

Cel mai nou procesor Intel Xeon high-end - cu numle de cod Paxville - este dotat cu VT, insa producatorii de servere care utilizeaza cipul nu activeaza caracteristica. Insa, cu noul software BIOS disponibil de la Dell, Hewlett-Packard si IBM, acest lucru se schimba. VT se va extinde si la cipurile mai larg utilizate pentru servere dual-processor, odata cu lansarea sistemelor Dempsey in urmatoarele luni.

Virtualizarea AMD va fi lansata la jumatatea acestui an odata cu versiunea "Rev F" a Opteron. Suport software pentru VT este oferit de noul VMWare Server, cel mai nou pachet gratuit ce permite unui computer sa ruleze diferite sisteme de operare simultan in partitii numite masini virtuale.

VT ruleaza sisteme de operare 64-bit. In plus, rivalul open-source al VMWare numit Xen utilizeaza VT pentru a permite unui sistem de operare sa ruleze fara a fi modificat. Acesta permite rularea Windows pe Xen.

Virtualizarea este un termen larg care in general descrie cum un element computing poate rula o baza virtuala si nu un lucru real. Virtualizarea permite ca hardware-ul sa fie utilizat la o capacitate mai mare iar software-ului sa fie reconfigurat mai usor. VT virtualizeaza procesorul, dar un element lipsa in prima generatie a tehnologei este virtualizarea task-urilor input-output (I/O). Aceasta va inzestra masinile virtuale cu canale directe catre resursele de retea.

Insa AMD, prin colaborarea cu partenerii sai hardware si software, crede ca va reusi sa bata Intel prin virtualizarea I/O. Tehnologia AMD se extinde dincolo de procesoare si de aceea necesita suport din partea partenerilor hardware care contruiesc cipseturi ce conecteaza aceste procesoare la alte componente computer. Compania a lansat o specificatie publica a abordarii sale I/O Virtualization.

Virtualizarea asistata pentru dispozitivele I/O este urmatorul pas logic in virtualizarea hardware. Virtualizarea hardware este utila in prezent, dar in viitor va fi facultativa pentru unii. Microsoft lucreaza la un software "hypervisor" care va concura direct cu tehnologii similare precum Xen si VMWare ESX Server, iar acel proiect va avea nevoie de suport hardware.

Microsoft hypervisor, cu numele de cod Viridian, este programat pentru lansare candva dupa lansarea viitorului sau produs server Windows, cu numele de cod Longhorn Server. Potrivit Microsoft, hypervisor are o mare prioritate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri