Divizia romana a ECDL a anuntat o crestere record a numarului de candidati inscrisi in programul de certificare ECDL European Computer Driving License (Permisul European de Conducere a Computerului), depasind 6 milioane de candidati.

In prezent, certificarile ECDL (ECDL Start, ECDL Complet, ECDL Avansat si Equalskills - implementate acum in Romania) sunt recunoscute la nivel international in peste 140 de tari. In lume exista peste 18.000 de centre de testare acreditate.

In Romania si Republica Moldova, numarul de centre acreditate ECDL a depasit cifra de 300, numar care include centre de instruire si testare deschise in cadrul companiilor private, institutiilor de invatamant, institutiilor din administratie publica.

Numarul candidatilor din Romania a depasit 40.000 la sfarsitul anului trecut, acestia sustinand 88.773 de examene in 2005.
Merita mentionat, totodata, ca administratia publica din Romania si-a manifestat recent intentia de a-si "intari" randurile cu aproape 10.000 de functionari. ECDL Romania s-ar bucura daca ar vedea acelasi angajament demonstrat de autoritati in a oferi functionarilor publici o educatie IT la cel mai inalt nivel, precum si preocuparea ca acesti noi angajati sa dovedeasca la angajare, complementar cunostintelor de specialitate, abilitatea de a utiliza computerul conform standardului ECDL. Utilizarea unor alte certificari, lipsite de sistemul de asigurare a calitatii impus de ECDL Romania, poate crea discrepante si fragmentari institutionale, pe langa evidenta neconformitate cu standardele europene.

Pe structura de module a programei ECDL, cele mai multe examene au fost sustinute la modulele 2-Organizarea fisierelor si 3-Editare texte, cel mai nepopular fiind cel de Baze de date (modulul 5). In functie de promovabilitate, cel mai accesibil modul este 7-Informatie si Comunicare, iar cel mai dificil 6-Prezentari. Din punct de vedere al reprezentarii geografice, pe primul loc s-a situat regiunea de nord-vest 4.849 (24%), urmata de Bucuresti 3.675 (18%), centru 2.734 (14%), nord-est 2.294 (12%), sud-est 2.187 (11%), sud 1.764 (9%), vest 1.301 (7%) si sud-vest 908 (5%).

Programul ECDL (European Computer Driving License) se bucura de recunoastere internationala in peste 140 de tari si este singurul program de certificare a cunostintelor de utilizare a computerului adoptat si recunoscut simultan de Consiliul Europei, prin Comisia ESDIS-Employment and Social Dimension of the Information Society si European Community Personnel Selection Office, de UNESCO si PNUD. In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving License). Certificarea ECDL este vendor-independent, examenele pot fi sustinute pe mai multe suite de aplicatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri