Veniturile operatorilor de telecomunicatii au scazut cu 6,6% in 2010, la 3,63 miliarde de euro (15,3 miliarde de lei) in timp ce piata serviciilor postale a atins 350 milioane de euro (1,45 miliarde de lei), in coborare cu 2,3% fata de anul precedent. In acest context, operatorii telecom nu vor plati, pentru al doilea an consecutiv, tariful de monitorizare catre autoritatea de reglementare in domeniu (ANCOM).
Astfel, intreaga piata de comunicatii si servicii postale a fost de 3,98 miliarde de euro (16,76 miliarde de lei) anul trecut, in scadere cu 6,2% fata de 2009, conform informatiilor centralizate de ANCOM pe baza raportarilor datelor statistice de catre furnizori (venituri obtinute din furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice si de servicii postale).

In 2009, piata de profil a insumat 17,99 miliarde de lei (4,24 miliarde de euro).

"Pentru ca veniturile operatorilor telecom au scazut si in 2010 sub presiunea contextului economic dificil pe care il traverseaza Romania, ANCOM a decis ca nici in acest an sa nu perceapa tariful de monitorizare datorat de operatori. Prin aceasta masura, ca si prin decizia de a reduce cu 15% tariful pentru utilizarea spectrului radio, ANCOM vine in sprijinul operatorilor, care se confrunta, pentru al doilea an consecutiv, cu scaderi ale veniturilor", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, citat de Mediafax.

Pe piata de comunicatii, cea mai mare scadere a fost inregistrata de veniturile din furnizarea de servicii de telefonie la puncte fixe (-12,4%), urmata de veniturile din furnizarea de servicii de comunicatii electronice prin intermediul unor retele publice mobile terestre (-11,4%) si de veniturile din furnizarea de servicii de linii inchiriate (-10,7%).

Fluctuatii negative ale veniturilor s-au inregistrat si pe segmentul serviciilor de acces la internet (-5,6%) si in zona serviciilor de transmisiuni de date (-2,3%), in timp ce veniturile din furnizarea de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale au crescut cu 0,9%, iar cele din furnizarea de retele publice fixe (venituri din interconectare si acces la bucla locala) au crescut cu 9,7%.

In anul 2010, veniturile din furnizarea de retele si servicii de telefonie fixa au atins valoarea de 2,61 miliarde de lei, cele din retele si servicii de telefonie mobila 8,63 miliarde de lei, veniturile din furnizarea de servicii de acces la Internet au ajuns la 1,32 miliarde de lei, iar cele din furnizarea de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale au insumat 1,59 miliarde de lei.

Peste jumatate (50,7%) din totalul veniturilor din retele si servicii de telefonie fixa in anul 2010 provine din furnizarea de servicii de telefonie la puncte fixe persoanelor fizice, in timp ce 25,6% au fost venituri realizate din furnizarea de servicii de telefonie la puncte fixe persoanelor juridice, iar restul de 23,6% a fost realizat din furnizarea de retele publice fixe (la nivel de gros).

Si in domeniul telefoniei mobile, veniturile din servicii furnizate pe baza de abonamente pentru persoane fizice detine cea mai mare pondere (30,6%), urmate de veniturile din serviciile furnizate pe baza de abonamente pentru persoane juridice (25,1%), de veniturile din furnizarea de retele publice mobile terestre (la nivel de gros, 23%) si de veniturile din servicii furnizate pe baza de cartele preplatite (21,3%).

Tariful anual de monitorizare este datorat ANCOM de catre toti furnizorii autorizati de retele sau servicii de comunicatii electronice si servicii postale a caror cifra de afaceri sau ale caror venituri realizate exclusiv din aceste activitati depasesc suma de 100.000 de euro anual.

Pentru anul 2008, autoritatea de reglementare a perceput furnizorilor un tarif de monitorizare de 0,132% din cifra de afaceri sau veniturile realizate exclusiv din telecom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri