Nokia, cea mai mare companie d IT&C din Romania, va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez, scrie Mediafax.

Comunicat de presa

PETITIE: Desecretizati contractul cu Nokia!

[Update5]
Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a declarat ca disponibilizarea unui numar mare de angajati de la Nokia va duce la cresterea ratei somajului in judet, dar aceasta nu va depasi 4 la suta, fata de 3,3 la suta cat este in prezent.

PETITIE: Desecretizati contractul cu Nokia!

[Update 4]
Decizia grupului Nokia de a inchide fabrica din Romania, inaugurata in urma cu trei ani dupa o investitie de 60 de milioane de euro, este intens dezbatuta si in presa internationala.

[Update 3]
Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, spune ca inchiderea fabricii Nokia va afecta bugetul local al comunei, in conditiile in care se incasau "din taxe si impozite cateva milioane de lei pe an". De cealalta parte, premierul Emil Boc si-a avertizat ministrii inca de ieri despre riscul ca multinationalele sa paraseasca Romania.


[Update 2]:
Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.

"Nokia vrea sa-si ajusteze productia de telefoane catre locatiile cu proximitate optima fata de distribuitori si de pietele cheie. Prin urmare, Nokia intentioneaza sa inchida fabrica de la Cluj, Romania, inainte de sfarsitul anului 2011, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia ofera o mai buna scara a operatiunilor si beneficii de proximitate", se spune intr-un comunicat transmis de grupul finlandez Nokia.

Decizia face parte dintr-un pachet de masuri suplimentare de aliniere a fortei de munca si a operatiunilor.

"Inchiderea fabricii de la Cluj si ajustarile aduse lantului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajati asupra fortei de munca", se spune in comunicat.

De asemenea, grupul va renunta la alti 1.300 de angajati din cadrul diviziei Location & Commerce.
Concedierile se adauga la disponibilizarile a 6.000 de angajati anuntate in aprilie, se mai arata in comunicat.


[UPDATE]
Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Fabrica are circa 2.200 de angajati si a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,6 miliarde de euro.

Surse din cadrul fabricii au declarat pentru Stiri de Cluj ca toti angajatii au fost sunati sa se prezinte la locul de munca joi, 29 septembrie, de la ora 7.50.

"Nimeni nu stie despre ce este vorba si de ce ne-au chemat la aceasta intalnire. Trebuie sa fim acolo la ora 7.50. Am auzit ca este un cort imens in spatele fabricii, ferit bine de ochii de afara, unde va avea loc sedinta cu cei din conducerea Nokia Europa", a declarat unul dintre angajatii care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

In cadrul sedintei cu conducerea companiei se vor discuta probleme legate de procesul de productie, existand posibilitatea reducerii productiei de telefoane, ceea ce va implica concedierea unui numar mare de angajati, potrivit Mediafax.

Producatorul de telefoane mobile ar putea lua decizii economice care sa influenteze angajarile de personal, in sensul reducerii angajatilor din cauza diminuarii productiei.

"Angajatii Nokia de la Jucu au fost convocati, joi dimineata, la o sedinta cu conducerea companiei. Se discuta probleme de productie, care tin de strategia companiei. E vorba de decizii economice, exista posibilitatea reducerii productiei de telefoane mobile de la Jucu, ceea ce va atrage dupa sine concedierea unui numar mare de angajati", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, mai multi furnizori au fost anuntati sa nu mai aprovizioneze fabrica pentru cateva zile.

1. Care credeti ca este cauza/explicatia inchiderii fabricii Nokia de la Jucu? Cine este responsabil?




Reprezentantii sindicatului au precizat ca in cazul in care se va ajunge la concedieri masive, acestia vor beneficia de salarii compensatorii. Nokia are la Jucu are peste 3.000 de angajati.

Nokia face doua treimi din productia IT&C

Segmentul productiei de echipamente IT (hardware) a contribuit "aproape in intregime" la cresterea cifrei de afaceri din industria TI&C, propulsata de exporturi si dominata de platforma Nokia, in timp ce sectoarele de servicii au evoluat negativ, fiind influentate puternic de contractia pietei interne, se arata intr-un studiu realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC).

Nokia a inchis in luna aprilie centrul de cercetare si dezvoltare din cadrul Olympia Business Center din Cluj si a renuntat astfel la 120 de salariati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri