Presedintele Cartel Afla, Bogdan Hossu, a declarat, pentru Mediafax, ca, prin modificarea Codului muncii, Nokia poate inchide fabrica de la Cluj fara a avea nicio responsabilitate fata de angajati, toata sarcina fiind in grija statului roman.
Hossu a explicat ca inchiderea fabricii Nokia era de asteptat pentru ca legislatia romaneasca deroga de responsabilitate intreprinderile, acestea neavand nicio raspundere daca inchid activitatea mutand grija la stat prin somaj.

"Cand Nokia a plecat de la nemti a dat salarii compensatorii cativa ani de zile. La noi nu va da nimic si toata sarcina va cadea in grija statului", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a explicat ca sindicatele nu pot face nimic in acest caz pentru ca legislatia nu le mai permite sa protesteze in niciun fel. "Noi ca sindicate nu putem face nimic. Singurul protest pe care l-am putea face ar fi sa cerem tuturor cetatenilor romani sa nu mai cumpere produse Nokia. Noua insa, in acest moment, legislatia nu ne mai permite sa facem nimic, este un mare faliment a unor politici de ocupare", a subliniat Hossu.

Liderul Cartel Alfa a mentionat ca, cu toate ca exista un contract colectiv de munca unic la nivel national unde sunt specificate unele drepturi ale angajatilor, Ministerul Muncii a comis un abuz dand o circulara in toata tara cum ca acest contract colectiv de munca nu mai este valabil pana la 31 decembrie 2011, justificand acest lucru prin faptul ca unele patronate pro-guvern au notificat ca renunta la acest contract, dar nu este vorba de acordul tuturor partilor.

Hossu a mai spus ca a initiat o actiune penala impotriva Ministerului Muncii cu privire la acest abuz dar procurorul nu a dat niciun raspuns.

Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri