Liderul Sindicatului "Nokia Metal", Valentin Ilcas, a declarat, luni dupa-amiaza, dupa o intalnire de peste trei ore cu conducerea Nokia Romania, ca discutiile au fost "pregatitoare" si vor fi urmate de altele in aceasta saptamana.

"A fost o intalnire pregatitoare a ceea ce va urma. Nu am discutat despre cifre si despre valoarea compensatiilor care vor fi acordate angajatilor disponibilizati. Am analizat doar documentele privind procedura de disponibilizare colectiva si am propus criterii de acordare a platilor compensatorii. Vom analiza si la urmatoarea intalnire, programata miercuri, vom discuta pe cifre absolute", a spus Ilcas.

El a precizat ca negocierile cu conducerea Nokia Romania vor dura pana la sfarsitul lunii octombrie.

"Angajatii de la Jucu vor lucra pana in 31 martie 2012. Dupa aceasta data, vom discuta despre acordarea salariilor compensatorii si despre valoarea lor. Noi vrem sa obtinem cat mai mult in cadrul acestor negocieri", a spus Ilcas.

Potrivit acestuia, in cazul in care dupa negocierile purtate sindicalistii nu vor fi de acord cu valoarea platilor compensatorii, ar putea avea loc actiuni de protest ale viitorilor disponibilizati.

La randul sau, Cristian Copil, liderul Sindicatului Liber Nokia, a declarat ca in cadrul negocierilor se va discuta si despre reconversia profesionala a angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati.

Negocierile de luni au inceput dupa ora 13.00, iar la ele au participat liderii sindicatelor de la fabrica de la Jucu si conducerea fabricii Nokia.

Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Citeste si:

Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de inchidere a fabricii se vor derula pana la sfarsitul anului.

Valentin Ilcas, presedintele sindicatului "Nokia Metal", declara, imediat dupa anuntul privind inchiderea fabricii Nokia de la Jucu, ca angajatii au fost "socati" de decizia companiei finlandeze.

"Am primit vestea inchiderii fabricii ca un trasnet. Am fost socati, pentru ca nu ne-am asteptat. Nu a transpirat nimic. Ne doare aceasta decizie si ne gandim cum sa trecem mai usor peste acest lucru. De luni vom incepe negocieri cu conducerea Nokia de la Jucu pentru a vedea cuantumul platilor compensatorii pentru angajatii care vor fi disponibilizati si ce forme de protectie sociala a angajatilor pot fi luate. Nu pot sa avansez sume, insa sper sa obtinem cat mai mult, pentru ca oamenii care vor pleca sa poata supravietui cateva luni, pana isi vor gasi alte locuri de munca", afirma Ilcas.

El afirma ca incetarea contractului colectiv de munca va avea loc abia in luna martie 2012, dar angajatii trebuie sa stie din timp pe ce se pot baza dupa ce vor pleca de la fabrica Nokia.

Producatorul finlandez de telefoane mobile a mai inchis in acest an si centrul de Cercetare si Dezvoltare din Cluj, concediind cei aproximativ 120 de angajati ai unitatii.

"Nokia vrea sa-si ajusteze productia de telefoane catre locatiile cu proximitate optima fata de distribuitori si de pietele cheie.

Prin urmare, Nokia intentioneaza sa inchida fabrica de la Cluj, Romania, inainte de sfarsitul anului 2011, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia ofera o mai buna scara a operatiunilor si beneficii de proximitate", se arata intr-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.