Liderul Sindicatului "Nokia Metal" de la fabrica Jucu, Valentin Ilcas, recunoaste ca in contractul colectiv de munca nu sunt prevazute plati compensatorii pentru angajati, dar spune ca Nokia are "un program de acompaniament social" care se aplica la nivel mondial in cazul inchiderii de fabrici, scrie Mediafax.
"Este adevarat ca in contractul colectiv de munca incheiat de sindicate cu reprezentantii Nokia Romania nu sunt prevazute plati compensatorii pentru angajati, dar nu este o problema. La nivelul companiei Nokia este un program de acompaniament social pentru astfel de situatii in care se inchid fabrici si au loc disponibilizari colective.

Acesta se aplica la nivel mondial de catre Nokia in astfel de situatii limita. Nivelul acestui program si al platilor compensatorii sunt stabilite prin negocieri intre sindicate si Nokia Romania, pentru ca fiecare tara are specificul ei si conditiile ei. Noi nu am cuprins in CCM aceste plati compensatorii, din cauza acestui program. Ni s-a spus ca exista acest program si se aplica ori de cate ori este necesar", a declarat liderul Sindicatului "Nokia Metal" din cadrul fabricii de la Jucu, Valentin Ilcas.

Ilcas a afirmat ca nimeni nu ar trebui sa isi imagineze ca in Romania cineva va da 100.000 de euro compensatii pentru un angajat in caz de disponibilizare, ca la Bochum, in Germania.

"Trebuie sa fim realisti. Dorintele sunt dorinte, dar realitatea este alta. Vom negocia cu cei de la Nokia si vom incerca sa obtinem cat mai mult pentru salariatii care vor fi disponibilizati", a adaugat Ilcas.

Contractul colectiv de munca semnat, la inceputul acestui an, de liderii celor doua sindicate de la fabrica din Jucu cu reprezentantii Nokia Romania nu prevede acordarea de plati compensatorii in cazul disponibilizarilor colective, sustin surse din randul angajatilor fabricii.

Surse din randul angajatilor fabricii au declarat, marti, ca nu a fost trecuta in contractul colectiv de munca (CCM) nicio prevedere referitoare la despagubiri in urma inchiderii unitatii, pentru ca nimeni nu si-a inchipuit ca se va intampla asa ceva cel putin pana in 2014.

"Angajatii sunt acum la mana conducerii Nokia, pentru ca in contractul colectiv de munca, semnat in luna februarie a acestui an intre liderii celor doua sindicate de la fabrica din Jucu si reprezentantii Nokia Romania, nu se prevede nicaieri plata unor salarii compensatorii in cazul disponibilizarilor colective. In CCM nu a fost prevazut asa ceva pentru ca documentul are valabilitate pana in 31 ianuarie 2014 si, probabil, nimeni nu si-a inchipuit ca pana atunci fabrica sa fie inchisa. Nu cred ca cineva s-a gandit ca Nokia va pleca dupa trei ani de functionare a fabricii din Jucu", au spus sursele citate.

Conducerile celor doua sindicate de la fabrica Nokia din comuna Jucu au inceput, luni, negocierile cu reprezentantii companiei pentru a stabili cuantumul compensatiilor care urmeaza sa fie acordate angajatilor disponibilizati dupa inchiderea fabricii.

Liderul Sindicatului "Nokia Metal", Valentin Ilcas, declara, luni dupa-amiaza, dupa o intalnire de peste trei ore cu conducerea Nokia Romania, ca discutiile au fost "pregatitoare" si vor fi urmate de altele in aceasta saptamana.

Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de inchidere a fabricii se vor derula pana la sfarsitul anului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri