Steve Jobs, fost director general si cofondator al Apple, a decedat la varsta de 56 de ani, in urma unor grave probleme de sanatate.

Compania vrea sa isi continue expansiunea pe piete precum China, prin vanzarile de iPhone si iPad si ale versiunilor imbunatatite ale acestora, dar si prin noul serviciu iCloud, care faciliteaza schimbul de informatii prin intermediul acestor aparate.

Pentru directorul general Tim Cook provocarea va fi dezvoltarea noii generatii de produse "hot sellers" si confruntarea cu concurenta pe piete unde Jobs a facut pionierat.

Sistemul de operare Android produs de Google a devenit una dintre cele mai mari amenintari pentru Apple, fiind tot mai utilizat pe telefoane si tablete.

Jobs a demisionat din functia de director general al Apple pe 24 august. In 2003, a fost diagnosticat cu o forma rara de cancer pancreatic, iar in 2009 a suferit un transplant de ficat.

Pentru a se mentine in varf, Apple trebuie sa continue expansiunea in China, unde compania a obtinut in cel mai recent trimestru venituri de circa 3,8 miliarde de dolari, de peste sase ori mai mari fata de intervalul similar de anul trecut.

Citeste si:

Noua versiune a iPhone, principala sursa de venituri a Apple, va fi concurata de produsele Samsung Electronics, Motorola Mobilitu Holdings si HTC, care folosesc sistemul Android pe smartphone-uri.

Contributia lui Jobs era esentiala in cazul angajarilor sau a implicarii Apple in noi domenii, inclusiv in negoccierile cu companiile media pentru atragerea de continut, precum muzica si filmele vandute prin iTunes, a aratat Abramsky.

Un numar de 49 de analisti recomanda achizitia de actiuni Apple si niciunul vanzarea acestora, potrivit datelor Bloomberg. In medie,

Pretul actiunilor a urcat de peste doua ori in ultimii doi ani, in timp ce titlurile Microsoft au avansat cu 5,1%, iar cele ale Intel cu 14%. Actiunile Hewlett- Packard au scazut cu 48%.

Analistii au prezis ca actiunile Apple se vor prabusi la plecarea lui Jobs din companie, dar investitorii s-au obisnuit si cu alti directori dupa ce Jobs a intrat prima oara in concediu medical, in 2004