Frigiderul primit de la parinti, cumparat prin 1980, nu mai face fata necesitatilor, ba chiar consuma multa electricitate, ceea ce nu mai e deloc in avantajul portofelului tau…
Ai chemat pana acum frigotehnistul de nenumarate ori sa il tot carpeasca si deja te-a costat cat inca un frigider nou. Si mai scapa si freon, despre care sti bine ca e un gaz toxic. Prajitorul de paine s-a ars de acum un an si te gandesti serios sa-l arunci. Ai mai vrea sa schimbi si aspiratorul, ca nu mai trage ca odinioara si parca nici cu fierul de calcat nu te mai multumesti. De fapt, daca te gandesti mai bine, ai prea multe vechituri in casa, dar te limiteaza bugetul. Asa ca trebuie sa le prioritizezi, sa vezi cam cat te costa sa tot repari aparatura veche si cum te afecteaza la buget.

Ce faci cu aparatura veche?

Daca deja ai luat decizia ce vrei sa pastrezi si ce vrei sa arunci, ar fi bine sa sti ca aceste aparate nu trebuie aruncate la ghena, impreuna cu gunoiul menajer. In primul rand, poate ca nu ai aflat inca, dar a arunca aceste deseuri la ghena este ilegal!

Aceste aparate, odata stricate sau invechite, se numesc deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) si se colecteaza separat. Prin colectarea selectiva, sunt eliminate riscurile ca anumite componente toxice - precum metale grele sau gaze periculoase - din aceste echipamente sa ajunga in aer, sol sau apa si sa polueze mediul. Totodata, prin reciclarea corecta, se pot obtine materii prime secundare, protejand astfel resursele naturale. Tinta de colectare a acestui tip de deseuri, impusa de Uniunea Europeana statelor membre, este de 4 kg/cap de locuitor in fiecare an, iar Romania are o rata de colectare de numai 1,0-1,5 kilograme/ locuitor in ultimii ani, unul dintre motive fiind faptul ca aparatura mica, bateriile sau becurile ajung la gropile de gunoi, impreuna cu deseurile menajere.

Ar fi bine sa mai sti ca prin inlocuirea echipamentelor vechi cu unele noi, cu eficienta energetica ridicata, contribuim activ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, dintre care cel mai cunoscut este CO2. Mai important insa, pentru bugetul gospodariei, este faptul ca reducem simtitor costul facturii de energie. Doar inlocuind un frigider vechi cu unul de clasa A++ economisim circa 40 de euro/an la plata curentului electric. Daca adaugam si masina de spalat, becurile cu incandescenta, alte aparate din gospodarie, ajungem la o suma deloc de neglijat. Stiai ca cele mai performante frigidere de astazi consuma doar 25% din energia necesara functionarii unui frigider produs in 1990? Sau ca masinile noi de spalat rufe consuma astazi cu 44% mai putina energie si 62% mai putina apa comparativ cu cele produse in 1985?

Solutii ecologice de la Hotpoint.

Hotpoint impreuna cu Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec si cu Primaria Sectorului 6 iti ofera acum posibilitatea de a te innoi cu o masina de spalat, sau un aragaz sau o combina frigorifica de ultima generatie, din gama Eco Tech.

Produsele Hotpoint marcate prin simbolul EcoTech economisesc resurse (energie, apa, detergent etc) protejand mediul inconjurator. Astfel, masinile de spalat Aqualtis, masinile de spalat Aqualitis cu uscator, combinele cu tehnologia No Frost, combinele frigorifice Quadrio, cuptorul incorporabil Openspace, precum si masinile de spalat vase cu tehnologie Flexipower asigura economii la consumul de energie, fara compromisuri in ceea ce priveste performanta.

Cuptorul incorporabil Openspace permite coacerea simultana pe 4 nivele, ceea ce inseamna un consum energetic de pana la 30% mai mic. De asemenea, functia Fast Cooking, pentru coacerea rapida a alimentelor congelate, aduce o economie de timp de 40%.

Masinile de spalat din gama Aqualtis de la Hotpoint au un consum redus, datorita claselor de eficienta A+, A++, respectiv A+++ iar volumul cuvei de 62 lt permite o incarcare de pana la 9 Kg, capacitate ce confirma in acelasi timp optimizarea consumului de apa, energie si timp.
Quadrio este prima gama de aparate frigorifice cu 4 usi avand clasa de energie A, No-frost si design unic. Datorita functionalitatii speciale data de deschiderea independenta a fiecarei usi si fiecarui sertar al congelatorului, produsele Quadrio sunt cu 50% mai economice decat combinele clasice cu 2 usi.

Masinile de spalat vase cu tehnologie Flexipower sunt dotate cu New Sensor System, care detecteaza gradul de murdarie si regleaza cantitatea de apa, presiunea jeturilor, temperatura si durata ciclului. Astfel se pot economisi pana la 10% apa si energie.

Toate produsele Hotpoint Ecotech sunt ecologice (consum redus de electricitate, detergent, apa) si in acelasi timp economice (reduc facturile la utilitati)”

Cum poti scapa de vechiturile electrice din casa?


De la 1 octombrie se deruleaza in sectorul 6 o campanie de colectare a deseurilor electrice, organizata de Primaria Sectorului 6, Asociatia RoRec si Hotpoint. Ultima zi de colectare DEEE va fi sambata, pe 22 octombrie, si iti ofera posibilitatea sa scapi de aparatura veche si sa intri in posesia unui aparat nou-nout.

Toti cei ce vor depune deseuri electrice la unul dintre punctele de colectare fixe (Complex Apusului - parc, Intersectia 1 Mai - Compozitorilor- cu Str. Brasov - vis-a-vis de Billa Drumul Taberei si Parc Crangasi - intrarea dinspre metrou Crangasi) sau la echipajele mobile sunt inscrisi automat la Marea Tragere la sorti a campaniei ce va avea loc pe 24 octombrie, la Primaria Sectorului 6. 4 masini de spalat, 4 aragazuri si 4 combine frigorifice Hotpoint asteapta sa ajunga in casele celor ce dovedesc o atitudine responsabila fata de mediu si decid sa se debaraseze de evchiturile electrice din casele lor.

Pentru detalii despre ultima actiune din campania derulata in sectorul 6 este disponibil un call-center permanent. La numerele de telefon alocate, Romtelecom - 021.311.70.99, Vodafone - 072.081.16.40, Orange - 074.735.63.12, Cosmote - 076.854.75.75, poti obtine detalii despre campanie si poti programa preluarea gratuita de la domiciliu a deseurilor grele sau voluminoase. Apelurile deponentilor vor fi preluate pana sambata, 22 octombrie, intre orele 10.00-17.00.

Nu uita! Locul deseurilor nu este in casa. Trimite-le la plimbare!


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri