Goldman Sachs si Allen & Co, consultantii financiari ai Yahoo, au informat investitorii interesati de preluare despre introducerea unei prevederi care interzice discutiile intre parti in acordul de confidentialitate care trebuie semnat pentru a avea acces la datele financiare sensibile ale companei, au declarat pentru Reuters mai multe surse apropiate discutiilor, informeaza Mediafax.

Noua regula a iritat mai multi investitori, inclusiv cateva fonduri de capital privat care doreau sa faca o oferta in parteneriat pentru Yahoo.

Acestia au refuzat sa semneze acordul de confidentialitate, iar una dintre surse a afirmat ca prevederea ar putea bloca efectiv negocierile de vanzare a Yahoo.

Cu o valoare de piata de circa 20 de miliarde de dolari, Yahoo este prea mare pentru majoritatea investitorilor interesati de preluarea companiei, cu exceptia Microsoft, care dispune de lichiditati de peste 50 de miliarde de dolari.

Insa chiar si Microsoft ar dori sa liciteze in parteneriat pentru Yahoo, potrivit Wall Street Journal. Publicatia americana scrie ca Microsoft este in discutii cu Silver Lake Partners si cu un fond de pensii din Canada pentru elaborarea unei oferte de preluare a Yahoo.

"Microsoft ar veni cu cateva miliarde de dolari, iar de restul finantarii necesare s-ar ocupa mai multe banci", scrie WSJ, citand surse apropiate discutiilor.

Silver Lake si fondul canadian ar plati restul tranzactiei, insa mai putin decat contributia Microsoft.

Purtatorul de cuvant al Microsoft Bill Cox a refuzat sa comenteze informatiile.

Printre investitorii interesati de preluarea Yahoo se numara si miliardarul Jack Ma, fondatorul gigantului chinez de comert electronic Alibaba Group.

Potrivit pozitiei oficiale a Yahoo, Goldman Sachs si Allen & Co se ocupa de evaluarea strategica a companiei, si nu neaparat de vanzare, varianta care insa nu poate fi exclusa.

Din partea companiei, principalii responsabili de procesul de evaluare sunt directorul general interimar Tim Morse, numit dupa concedierea lui Carol Bartz in septembrie, si cofondatorul Jerry Yang.

Investitoriiar putea face presiuni asupra lui Yang daca Yahoo va insista pe clauza care interzice discutiile intre parti, deoarece cofondatorul companiei a fost criticat in trecut ca nu urmareste interesele actionarilor.

Citeste si:

Perceptia dominanta in cercurile apropiate companiei este ca Yang a impedicat in 2008 preluarea Yahoo de catre Microsoft, tranzactie evaluata la peste 47 miliarde de dolari.

Controversata prevedere are scopul de a creste tensiunea concurentiala din procesul de ofertare pentru preluarea Yahoo, a afirmat una dintre sursele citate de Reuters.

Implementarea unei astfel de politici asigura mai mult control companiei asupra procesului de vanzare.

Yahoo nu se opune unei oferte in parteneriat, insa vrea sa evite o situatie in care toti ofertantii s-ar combina intr-un consortiu urias, care sa poata forta un pret mai redus, potrivit unei alte surse.

"Daca pot controla procesul, pot face perechi din investitori pentru a avea mai multe consortii", a aratat persoana citata.

Reprezentantii Yahoo au refuzat sa comenteze informatiile.

Printre investitorii care si-au exprimat recent interesul pentru preluarea Yahoo se numara fondurile de capital privat Bain Capital, Silver Lake Partners, Providence Equity Partners si Hellman & Friedman, care incearca sa intre in parteneriat cu investitori strategici ca Microsoft sau Alibaba Group.

Directorul general al AOL, Tim Armstrong, incearca sa-si convinga actionarii sa aprobe o oferta pentru Yahoo, insa aceasta varianta pare putin probabila, noteaza Reuters.

Una dintre sursele citate a afirmat ca si fondul Blackstone Group si-a exprimat interesul pentru Yahoo.

Wall Street Journal scrie ca unii investitori evalueaza Yahoo la 16-18 dolari pe actiune, fata de nivelul de 33 de dolari propus de Microsoft in urma cu trei ani.

Actiunile Yahoo au crescut miercuri cu 3% pe bursa de la New York si au inchis la 15,94 dolari.

Yahoo are in derulare un parteneriat cu Microsoft in domeniul cautarilor si publicitatii pe internet si combinatii cu Alibaba si Softbank Corp, unul dintre cei mai mari operatori telecom din Japonia. Pentru a face o oferta, investitorii vor avea nevoie atat de datele financiare sensibile ale companiei, cat si de detaliile acestor contracte.