Totalsoft, cel mai mare producator romanesc de software de business, vrea sa isi dubleze afacerile si profitul pana in 2014, acestea urmand sa creasca la 50 de milioane, respectiv cel putin 10 milioane de euro, a declarat Liviu Dan Dragan, fondatorul si directorul general al companiei.
Cresterea va fi in special una organica (prin eficientizarea businessului si castigarea de proiecte care aduc venituri mai mari), dar si una realizata prin achizitii pe piata interna si internationala. Pe de alta parte, aproape jumatate din cifra de afaceri de 50 de milioane de euro va fi generata de businessul din strainatate, in urmatorii ani compania bazandu-si dezvoltarea in special pe clientii externi.

Pentru acest an, conducerea companiei estimeaza o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro, in crestere cu 11,6% fata de 2010 si un profit operational (EBITDA) care va fi de cel putin 4,2 milioane de euro. In cazul in care se va semna un contract pentru care in prezent inca exista negocieri, EBITDA ar putea urca la 5 milioane de euro. Anul trecut, Totalsoft a avut un profit operational 3,5 milioane de euro.

Pentru anul viitor, conducerea companiei estimeaza o crestere a businessului pana la circa 30 de milioane de euro.

“Avantajul acestui business este ca creeaza dependenta. Noi, in principiu, nu am pierdut clienti”, afirma Liviu Dan Dragan, director general si actionar in cadrul companiei cu 7,9% din actiuni.

De asemenea, in primele noua luni ale anului producatorul de software a inregistrat afaceri de 18,4 milioane de euro, circa 77% din venituri (14,2 mil.euro) fiind generate de piata interna, iar restul de 23% (4,2 mil. euro) provenind din contractele pe care compania le are in strainatate.

Totodata, in jur de 74%(13,6 milioane de euro) in veniturile companiei intre ianuarie si septembrie au fost generate de softurile ERP (pentru gestionarea resurselor intreprinderii).

Printre proiectele cele mai importante in businessul Totalsoft se numara cel de aproximativ doua milioane de euro semnat cu reteaua de magazine Mic.ro si cel de 4,2 milioane de dolari (2,87 mil. euro la cursul din iunie, in momentul anuntarii contractului) semnat cu SATORP pentru realizarea Jubail Refinery, cea mai mare rafinarie din Arabia Saudita si una dintre cele mai mari din lume.

Despre contractual cu Mic.ro, seful Totalsoft afirma ca este unul fara egal in zona Europei Centrale si Est, in contextul in care sistemul informatic gestioneaza circa 830 de magazine (fixe si mobile) in care se fac in medie aproximativ 1.000 de tranzactii zilnic.

Pe de alta parte, Liviu Dan Dragan afirma ca proiectul din Arabia Saudita este unul care va oferi o foarte mare vizibilitate companiei si ca in acest context una dintre problemele care pot aparea este cum sa isi pastreze angajatii.

Printre alte proiecte derulate in acest an se numara cele cu Raiffeisen Leasing Slovacia, MedLife, Regina Maria, Loc’Afric Senegal, Farmaciile Dona, Romtelecom, Spitalul Muntenia, UPC, Niro Grup, H&M, European EYE Center, Banvit Grup, Alro Slatina, Mercedes Benz Leasing sau AECOM Romania.

Totalsoft s-a concentrat pe contractele cu clientii din zona privata, acestea avand o valoare medie in jurul a 100.000 de euro. In urmatorii ani, compania vrea sa creasca valoarea acestor proiecte la circa 150.000 de euro in cazul contractelor pe piata interna si 300.000 de euro pentru cele externe.

Pe de alta parte, producatorul de soft a pus accentul in general pe proiecte medii si mari, insa de anul acesta a lansat solutii si pentru companiile cu venituri mici, aceste solutii fiind unele de tip cloud computing.

Concentrare pe patru domenii:

De asemenea, compania se va baza pe dezvoltarea de solutii si servicii in patru segmente de business (retail&distributie, medical, servicii si agricultura).

Compania va incheia in curand un contract cu unul dintre cei mai mari jucatori din domniul agriculturii, un domeniu in care pana acum nu a avut proiecte.

Deschid o filiala in Austria pana la finalul anului

In ultimii ani compania s-a extins tot mai mult la nivel international, Totalsoft avand in prezent peste 1.500 de clienti in 25 de tari. Pe de alta parte, compania are birouri in patru tari (Grecia, Bulgaria, Serbia, Qatar) si pana la finalul acestui an va mai deschide o noua filiala in Austria, acesta fiind prima subsidiara a companiei pe o piata occidentala.

„Investitia va fi de pana in 0,3 milioane de euro, iar compania va trece pe break-even pana la finalul primului an de operatiuni”, a afirmat Liviu Dan Dragan.

Austria este o filiala importanta pentru ca in aceasta tara compania are clienti precum OMV, Raiffeisen Leasing, Paribas, Deutsche Credit, dar si pentru ca astfel poate intra pe alte piete precum Germania, Danemarca sau Polonia.

Pe de alta parte, a incheiat parteneriate strategice cu compania de vizualizare a datelor Tableau Software, cu furnizorul de solutii de talent management Lumesse si cu cel de software de GPS (Eficientizare.ro). De asemenea, producatorul a incheiat un contract cu furnizorul de servicii de resurse umane Lugera & Markler, acesta urmand sa foloseasca softurile Totalsoft in Romania, Slovacia, Cehia, Polonia, Croatia si Ucraina.

Conducerea companiei isi mai doreste sa construiasca un canal de parteneri de implementare pentru Charisma (solutii de business produse de Totalsoft) pentru a se extinde din 2013 in Europa Centrala si de Est.

Vor sa faca achizitii in Romania si Polonia

Cresterea in urmatorii ani va veni atat prin dezvoltare organica, dar si prin achizitii, compania fiind interesata sa ofere 2-3 milioane de euro pentru tranzactii pe piata interna si pana la 20 de milioane de euro pe cea internationala.

In prezent, Totalsoft poarta negocieri in Polonia cu o companie care are un business de aproximativ 10-12 milioane de euro.

Cele mai importanti indicatori la care se uita seful Totalsoft atunci cand este interesat de achizitia unei companii este profitul si cashul.

“Cel mai greu este sa faci profit in concordanta cu cashul. Eu ma uit cum a evoluat profitul si cashul. Daca profitul creste de la 1 la 1,5 milioane de euro si cashul trebuie sa creasca tot cu circa 50%”, afirma Dragan.

Au angajat 100 de oameni in ultimul an


In prezent, Totalsoft are circa 450 de angajati, dintre care 100 au fost angajati in ultimul an. Liviu Dragan afirma ca de obicei angajatii de pe piata locala sunt mai scumpi decat cei din Occident din cauza cererii foarte mari.

“Este o piata dinamica, dar calitatea nu a crescut. Este o presiune mare, pentru ca de la firmele cu cinci oameni pana la cele cu 5.000 este nevoie de specialisti IT”, afirma managerul.

El a adaugat ca a marit salariile angajatilor cu circa 10% in acest an si ca le va majora si in 2012.

In luna august, un angajat din domeniul serviciilor informatice castiga circa 3.554 de lei pe luna, acestea fiind cele mai mari salarii din economie, conform Institutului National de Statistica.

Total Soft este parte a grupului Global Finance, una din cele mai importante firme de investitii private din Europa de Sud-Est, cu birouri in Atena, Bucuresti, Sofia si Belgrad. Global Finance administreaza fonduri de peste 850 milioane de euro, obtinute in urma administrarii de fonduri de investitii private si imobiliare, si a realizat peste 70 de investitii de la infiitarea sa in 1991.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri