Polonezul Ronald Binkofski, seful Microsoft Romania, este o persoana relaxata, autocritica, cu minte de matematician dar si inclinatii artistice. La un an de la primirea functiei, el a oferit un interviu exclusiv pentru wall-street.ro in care a oferit viziuni proprii asupra pietei IT, a inovatiilor ce urmeaza precum si a companiilor romanesti de profil.

Binkofski a venit la conducerea filialei locale a celui mai mare producator software la nivel mondial dupa 15 ani de experienta in filiale ale Microsoft din regiune.

Filiala locala a celui mai mare producator mondial de software este prezenta pe piata locala din 1996 si are circa 400 de angajati.

Wall-Street.ro: Ce gadget-uri folositi in mod frecvent si cate dintre ele sunt utile si mediului de business?
Ronald Binkofski: In ceea ce priveste gadget-urile de natura tehnologica, tot ceea ce folosesc la birou, folosesc si acasa. Cred ca sunt unul dintre cele mai bune exemple de client-consumator de IT. Primesc o multime de gadget-uri in teste si atunci cand le primesc ma gandesc din ambele perspective – pot sa le folosesc in ambele medii, sau nu? Imi plac gadget-urile exclusiv create pentru segmentul consumer, dar acestea nu imi implinesc nevoile. Nu-mi plac, de asemenea, gadget-urile focusate exclusiv pe business. Le apreciez pe cele care reusesc sa faca un mix intre aceste doua medii.

W-S.ro: De ce? Multi apreciaza gadget-urile focusate pe un singur segment.
RB: Pentru ca nu trebuie sa car prea multe lucruri cu mine, gadget-urile multivalente sunt mult mai practice si este un lucru important pentru mine. Imi place, de exemplu, telefonul meu LG – pe care ruleaza un sistem de operare Windows – deoarece Office-ul este similar cu experienta de pe PC. Este 100% integrat. Acum 2-3 ani imi luam aproape tot timpul laptop-ul cu mine. Acum, pentru scurte intalniri in oras, nu am nevoie decat de telefon pe care am totul sincronizat.



W-S.ro:
Cat ati investit, aproximativ, in gadget-uri, anul trecut?
RB: Este dificil de spus deoarece investesc destul de mult in gadget-uri personale care nu au legatura cu tehnologia. Cheltuiesc foarte multi bani pe chitare. Am vizitat si magazine de muzica romanesti dar oferta este destul de limitata. Am o colectie de peste 20 de chitare – unele le cumpar de pe Internet, din SUA sau Europa, uneori chiar calatoresc mii de kilometri pentru a le vedea si testa eu insumi. Cea mai veche chitara a mea este din 1914.

W-S.ro: Exista vreo legatura intre stilul de a conduce business-ul si pasiunea mare pe care o aveti fata de muzica si chitara?
RB: Sunt doua lucruri diferite. Dar, intr-adevar, chitara este un instrument perfect pentru a ma relaxa, pentru a ma face sa vad mai clar ce urmeaza sa fac. Deci da, din perspectiva aceasta, ma ajuta. Cred ca orice pasiune ai avea, daca te dedici ei cinci minute, uiti imediat toate problemele din jurul tau si te ajuta sa te relaxezi, sa o iei de la capat. Din perspectiva aceasta, chitara este un gadget excelent pentru business.

W-S.ro: Si pe segmentul tehnologic?
RB: Pe segmentul tehnologic testez foarte multe.

W-S.ro: Doar gadget-uri care au legatura cu Microsoft?
RB: Nu, sub nicio forma. Testez de toate intrucat trebuie sa inteleg ce se intampla pe piata, este job-ul meu, trebuie sa am o perspectiva din toate partile.

W-S.ro: Exceptand Microsoft, ce companii considerati ca merg bine pe piata tehnologica?
RB: Toti producatorii de hardware fac pasi importanti in fata. Intr-adevar, unii au un mic avans, dar si ceilalti ii urmeaza. Unii se pozitioneaza in partea superioada, altii se adreseaza mass-market-ului. Si asta este si frumusetea Microsoft – noi ne adresam tuturor pietelor. Este si frumos, dar imi face si business-ul mai dificil. Avem solutii low-end, precum si high-end, atat software cat si hardware. Chiar si Kinect (consola de jocuri – n.r.) mi se pare extraordinar.



W-S.ro:
Cand o veti aduce, oficial, in Romania?
RB: Nu stiu sa spun. Exista un ritm normal al introducerii produselor in tari. Dar Kinect deja se poate cumpara in mai multe locuri din tara, adusa din import.

W-S.ro: Ce parere aveti de tablete PC (slate – n.r.)? Le folositi in business? La ce nivel?
RB: Sunt excelente pentru a citi, pentru a primi informatie. Nu sunt bune pentru a incarca si a trimite informatii – dar daca atasezi o tastatura, devin eficiente si astfel cream un ciclu, intorcandu-ne, iarasi, la laptopuri.

W-S.ro: Ce laptop-uri folositi frecvent?
RB: De-a lungul anului testez cam toate noile laptop-uri. Nu am o preferinta in mod special intrucat gasesc in fiecare dintre ele cate ceva bun. In prezent testez un Sony Vaio Z, este excelent, vedem care va fi urmatorul. Cred ca toate brandurile au atuurile sale – Sony are ecrane excelente, Toshiba are ecrane tactile foarte bune, imi place Dell pentru ca sunt usor de manuit. Produsele Apple le testez in corelatie cu suita Microsoft Office si, sincer, merge foarte bine. De obicei, daca cei ce au Mac-uri sunt in business, folosesc Office pe laptop-urile Apple.

W-S.ro: De ce gadget nu v-ati pute lipsi sub nicio forma?
RB: (zambind) De chitare. Oricum, eu nu as numi instrumentele de business-uri gadgeturi. Gadget-urile sunt obiecte pe care le achizitionezi pentru ca iti plac, sunt “fancy”, pentru ca ai o atractie emotionala si deci cheltuiesti bani pe care altfel nu i-ai da. Pentru mine, orice instrumente pe care le folosesc in scopuri business sunt cu adevarat utile. Nu as folosi ceva doar de dragul de a folosi, fara scopuri clare, fara a oferi randament. Ar fi pierdere de vreme si de bani. Deci fiecare gadget al meu are scopul sau, imi aduce beneficii.

W-S.ro: OK, si daca ne referim exclusiv la gadget-uri din domeniul IT/tehnologic?
RB: Este putin diferit, deoarece intr-un timp destul de scurt, ele devin depasite. Un gadget care era sexy acum cinci ani, azi nici macar nu l-as atinge. Lucrurile vor fi la fel si in viitor – gadget-urile pe care le testez azi si sunt placut impresionat de ele, stiu ca peste cinci ani nu o sa mai aiba atractie pentru mine. Acesta este ritmul tehnologic de astazi. V-ati astepta la altceva?

Motoarele de cautare, abia la inceput de drum

W-S.ro: Ce tehnologie ati inventa chiar acum, ati materializa, daca ati putea?
RB: (dupa un timp de gandire) Foarte greu de spus. Cred ca imi lipsesc anumite facilitati . Mi-ar placea sa se creeze un device perfect care sa inteleaga tot ceea ce spun si sa transcrie in timp real, fara greseala. Si Microsoft lucreaza la tehnologia asta. Nu stiu cat va dura pana se va ajunge la asa ceva, dar sunt convins ca vom fi surprinsi si de evolutia pe acest segment. De asemenea, cred ca un alt business care este abia la inceput este segmentul de cautari online.

W-S.ro: Google?
RB: Google, Bing, da. Motoarele de cautare de informatii. Sper ca se va evolua cat mai repede. Informatia pe care o primesti acum este haotica, uneori trebuie sa cauti intr-o multime de feluri pana sa primesti rezultatul ce iti doresti. Si nici atunci nu esti sigur ca informatia este corecta. Ma astept ca industria sa faca progrese remarcabile pe acest segment. In SUA, Google este mai precis decat in Romania, dar nu cu mult. Chiar cred ca suntem doar la inceputul industriei de cautare online.

Avansul tehnologic este normal, chiar daca uneori poate parea ca "o ia prea repede"


W-S.ro: Nu. Dar nu considerati ca avansul tehnologic este, poate, prea rapid? De exemplu in 2012 vor aparea telefoane cu procesor quad-core, insa este foarte posibil ca acumulatorii sa aiba o durata de viata si autonomie si mai scurte.
RB: Trebuie sa fie asa. Pe de o parte, toate companiile se intrec pentru a fi primele pe un anumit segment tehnologic si, pe de alta parte, asa cred ca se ajunge la progres, la cercetare si dezvoltare. Daca, pe de o parte, ai procesor puternic dar bateria nu face fata, urmatorul lucru pe care se vor concentra companiile va fi o putere mai mare a bateriilor. Si asa, progresam. Daca am avea o singura companie care ar produce procesoare, baterii si telefoane sau laptop-uri, cred ca ar scoate produse foarte proaste. Concurenta aduce inovatie.



W-S.ro:
Daca ar fi calatoriti in viitor cinci ani, ce ati vrea sa vedeti pe piata IT? Ce gadget-uri?
RB: Ce mi-ar placea sa vad, si cred ca mergem in directia respectiva, este dezvoltarea mai puternica a felului in care comunicam cu device-urile. Cred ca vom vedea produse mult mai eficiente de recunoastere a vocii, de transcriere “dupa dictare”. Evident, si touch-screen-urile vor fi mai bine puse la punct dar, per total, am o parere destul de clara: hai sa nu anticipam ci sa ne lasam surprinsi de ceea ce ne rezerva viitorul. Nu cred ca cineva din ziua de azi poate prezice ce se va intampla. Cred ca suntem abia la inceputul revolutiei device-urilor, nu la inceputul ei. Sunt convins de un lucru – vom fi surprinsi. De exemplu, daca ma uit inapoi, acum cinci ani, nu m-as fi asteptat ca vom avea o consola de jocuri care sa nu interactioneze prin fire cu jucatorul.

W-S.ro: Cat de des sunteti frustrat de gadget-uri? Atunci cand acestea nu merg cum v-ati dori.
RB: Des! Si stiti cand sunt frustrat? Cand asteptarile mele sunt prea mari.

W-S.ro: Sa inteleg ca aveti niste asteptari foarte ridicate?
RB: Intr-adevar, foarte.

W-S.ro: Si cand cineva nu se ridica la aceste asteptari? Sa zicem angajatii Microsoft Romania? Cum reactionati, tipati, “in stil Steve Jobs”?
RB: Nu, sub nicio forma! Nu cred sa fi tipat vreodata la munca. Poate doar cand mai jucam fotbal cu colegii. Incerc tot timpul sa fiu rational – de profesie sunt matematician. De fiecare data fac “un lant al argumentarilor” inainte de a spune ceva. Asa functioneaza un creier de matematician. De obicei imi exprim frustrarea calm, argumentat.

W-S.ro: Cum va privesc angajatii?
RB: Ai mei? Nu stiu, intrebati-i pe ei! Am sentimentul ca m-au invatat bine de-a lungul anului si sper ca a fost o experienta pozitiva. Incerc sa fiu un om deschis, corect.

Nu exista “un super plan” pentru a conduce perfect Microsoft

W-S.ro: Dupa un an la conducerea Microsoft Romania, care considerati ca a fost cea mai buna decizie pe care ati luat-o?
RB: Sa lasam piata sa decida! Chiar nu stiu, este foarte dificil de spus. Nu exista “o singura decizie” care a fost cea mai buna. Daca esti liderul unei companii atat de complexe, cel mai bun lucru este atunci cand, dupa un anumit timp, vezi si simti progres. Nu exista “un super plan” pentru a conduce perfect Microsoft dar divizia din Romania creste de la luna la luna, atat din punct de vedere operational cat si al culturii.

W-S.ro: Si pe ce segmente considerati ca mai trebuie sa lucrati?
RB: Mai avem pasi de facut in ceea ce priveste cultura corporate si asupra oamenilor.

W-S.ro: Cultura organizationala?
RB: Da, tine de cat de critici si corecti suntem cu noi insine, fata de randamentul nostru. Eu personal sunt foarte critic in ceea ce ma priveste. Tot timpul cand simt ca ceva merge bine, nu ma culc pe o ureche ci caut solutii pentru a merge si mai bine.

W-S.ro: Care a fost cea mai dificila decizie luata?
RB: Deciziile cele mai dificile sunt, tot timpul, cand trebuie sa renunti la unii oameni. Este ceva normal intr-o companie – unii pleaca de buna voie, altii trebuie sa plece, pe altii ii angajezi, unii se duc la parteneri ai Microsoft – si asta este un scenariu bun.

W-S.ro: Care este principala calitate pe care o aveti si principala slabiciune, ca lider?
RB: Sa incep cu slabiciunea. Nu mai am conditia fizica dinainte, cand jucam tenis si fotbal.

W-S.ro:
Si ca om de business?
RB: Cred ca uneori cred prea mult in ceva si tind sa ajung la “a crede orbeste”. Incerc sa tin acest impuls sub control. Punctul meu forte este ca pot structura lucrurile, sa le aranjez, matematic, cu trei pasi inainte, insa uneori cand sunt pasionat de o idee vreau ca acel lucru sa se intample foarte repede si pot omite anumite lucruri “pe drum”. Uneori uit sa cer feedback. Este foarte important sa ceri parerea colegilor.

W-S.ro: Ce sfaturi aveti pentru alti manageri?
RB: Sa nu conduca firma doar ei, sa se foloseasca de toti angajatii, de competentele lor. Un singur om este limitat de capacitatea unui singur creier. O companie are multe valori – daca nu le folosesti, irosesti resurse. Poate ca astfel deciziile nu se vor lua atat de rapid, dar in mod sigur vor fi mai corecte si mai eficiente, pe termen lung.

W-S.ro: Cum priviti intreaga evolutie a pietei IT din Romania?
RB: Depinde de sector. Nu poti generaliza. Broadband-ul are o viteza excelenta in orasele mari, dar pierde teren cand vine vorba de acoperire generala. Romania are cateva companii foarte bune, care deja incearca sa joace pe piete internationale, dar altele abia invata business-urile. Cred ca stilul de management din Romania lasa de dorit, inca se aplica in multe situatii un stil de business condus de un singur director, o structura piramidala. Nu cred ca acesta este viitorul. Daca o faci autocratic, iti limitezi organizatia doar la o singura minte. Structura pietei este in general bine asezata, desi ar mai trebui firme pe segmentul de IMM-uri.

Romanii se plang mai mult decat vecinii din Europa de Est

W-S.ro: Sunteti in Romania de un an. Ce v-a placut si ce nu?
RB: Imi place foarte mult Romania. Sunt un om foarte deschis la nou. Sunt polonez dar mi-am petrecut jumatate din viata in Germania, o parte in Rusia, in Cehia, in Balcani. Deci nu e ca si cum sunt nou atmosferei din Europa Centrala si de Est. M-am mutat in tara imediat ce am primit job-ul si, daca esti deschis, tot timpul gasesti lucruri care iti plac intr-o tara. Evident, in Romania nu totul este perfect, dar eu ma axez pe lucrurile bune – oamenii, natura, locuri frumoase de vizitat.

W-S.ro:
Cum vi se par romanii?
RB: Sunt entuziasti, antreprenori, deschisi catre nou mai mult decat alte tari din Europa de Vest si de Est. Intr-adevar, romanii sunt negativisti, se plang mai mult ca altii. Multe popoare din Europa de Est se plang, dar romanii parca mai mult. Sfatul meu: incetati sa va plangeti si schimbati-va atitudinea, spuneti-va ca “putem sa facem asta” si deja se va petrece o schimbare majora in tara. Daca toti ar zice “nu e asa rau aici!”, s-ar schimba lucruri, in bine. A, si aveti o vreme excelenta, nu am avut niciodata o vara atat de placuta ca in Romania. Intrebati orice om care sta in Polonia.

W-S.ro:
Daca nu ati fi lucrat la Microsoft, ce v-ar fi placut sa faceti?
RB: (zambind) Sa fiu star rock. Mi-ar fi placut sa cant cu Sting, sau Police, sau legendele Pink Floyd, Led Zeppelin, mi-as fi facut o alta formatie, nu conteaza. Este doar un vis, dar e bine sa le ai si pe acestea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri