“In Romania nu suntem foarte avansati cu tranzitia de la analog la digital in domeniul televiziunii, dar suntem pregatiti ca anul viitor sa aiba loc primele licitatii pentru LTE. Este vorba de banda de 2,6 Ghz. Sper ca licitatia sa ia sfarsit spre finalul anului viitor ceea ce inseamna ca ar trebui sa avem noile tehnologii operationale in 2013”, a explicat Marinescu in cadrul conferintei "Focus on telecom", organizate de publicatia Business Review.

La nivel urban se va utiliza banda de frecventa de 2,6 GHz, iar la nivel rural cea de 800 MHz.

Serviciile 4G (long term evolution- LTE) permit viteze de acces la internet de pana la 100 de Mbps, de cateva ori mai mari decat in cazul vitezei maxime atinse de serviciile 3G. Practic, prin aceasta tehnologie, navigarea pe internet, aplicatiile de e-mail, cele de partajare de continut video ori descarcare de muzica vor raspunde aproape imediat la comanda utilizatorului, De exemplu, in prezent un DVD de 4,7 gigabytes este descarcat in 90 de minute prin tehnologia 3G, in timp ce prin cea 4G este acelasi continut este downloadat de aproape 12 ori mai repede, in 7 minute.

“Noile tehnologii au o problema de incredere. De exemplu, 3G este abia acum o tehnologie matura (n.red. in Romania tehnologia 3G a fost lansata in 2005). Si acelasi lucru cred ca se va intampla si cu LTE. Nu cred ca LTE va fi adoptata foarte repede de catre clienti. Operatorii vor investi primii, dar apoi vom avea nevoie de aplicatii pentru a intelege cat de important este LTE”, mai spuen Catalin Marinescu.