Tehnologia de internet mobil 4G, care permite acces la internet la viteze de pana la 100 de Mbps, este o sansa foarte importanta pentru dezvoltarea Romaniei, potrivit reprezentantilor industriei locale de telecomunicatii. Pe de alta parte, companiile continua sa isi dezvolte retelele 3G, dar si acoperirea cu internet wireless, au afirmat directorii generali ai Orange si Vodafone Romania, cei mai mari doi operatori locali de telecom.
Licitatia pentru licentele pentru tehnologia LTE (long term evolution sau 4G) ar trebui sa aiba loc pana la finalul anului viitor, iar din 2013 aceste servicii ar trebui sa devina operationale, a afirmat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, autoritatea de reglementare in domeniul telecomunicatiilor.

Aceasta tehnologie permite viteze de internet de pana la 100 Mbps, de aproape 5 ori mai mult decat viteza maxima de 21,6 Mbps, atinsa in cazul serviciilor 3G.

Practic, navigarea pe internet, aplicatiile de e-mail, cele de partajare de continut video ori descarcare de muzica vor raspunde aproape imediat la comanda utilizatorului, De exemplu, in prezent un DVD de 4,7 gigabytes este descarcat in 90 de minute prin tehnologia 3G, in timp ce prin cea 4G este acelasi continut este downloadat de aproape 12 ori mai repede, in sapte minute.

Desi se vorbeste tot mai des despre lansarea serviciilor 4G, presedintele ANCOM afirma ca o astfel de tehnologie noua nu se va bucura de succes inca de la inceput deoarece potentialii utilizatori ar putea avea o problema de incredere.

“De exemplu, 3G este abia acum o tehnologie matura (n.red. tehnologia 3G a fost lansata in Romania in 2005). Si acelasi lucru cred ca se va intampla si cu LTE. Nu cred ca LTE va fi adoptata foarte repede de catre clienti. Operatorii vor investi primii, dar apoi vom avea nevoie de aplicatii pentru a intelege cat de important este LTE”, mai spune Catalin Marinescu.

Pe de alta parte, Jean-François Fallacher, directorul general al Orange Romania, cel mai mare operator de telecomunicatii de pe piata locala, afirma ca serviciile LTE sunt o sansa pentru dezvoltarea Romaniei.

“Suntem sustinatori infocati ai acestei tehnologii. Nu doar ca exista apetit din partea clientilor, dar, daca am scoate acum pe piata LTE, ar avea succes. Am primit licenta de proba la inceputul anului. Am avut patru antene de LTE si ne-am bucurat de viteze de peste 100 de Mbps ceea ce este grozav. Credem in asa ceva”, explica Fallacher.

In acelasi timp, Vodafone a lansat astfel de servicii in Germania, iar dezvoltarea tehnologiei in aceasta tara va reprezenta un model pentru Romania, potrivit lui Babak Fouladi, directorul tehnic al Vodafone Romania, al doilea jucator pe piata locala de telecomunicatii.

“Si noi sustinem tehnologia LTE. Am implementat in Germania si vedem cum functioneaza si care sunt limitele. Vom aplica acel model si in Romania”, explica Fouladi.

Un jucator important in acest domeniu sunt si furnizorii de echipamente cu care operatorii si-ar putea construi o astfel de retea de comunicatii.

“LTE este o realitate, nu mai este ceva care se intampla in laborator. A fost lansat comercial in cateva tari. Este o tehnologie matura, nu exista indoieli. A avea banda larga intr-o tara este motorul dezvoltarii economice si sociale. Iar fara un efort comun intre sectorul privat si cel public nu putem realiza acest lucru.Nu putem pierde timpul si oportunitatile”, spune si Raoul Ros, vicepresedinte al furnizorului de echipamente pentru telecomunicatii Alcatel-Lucent in zona Europei de Sud-Est si country senior officer al companiei pe piata locala.

De altfel, Alcatel- Lucent a prezentat in Romania la inceputul anului cum functioneaza solutia de servicii 4G, aceasta fiind dezvoltata cu ajutorul a 500 de ingineri din departamentul de cercetare si devoltare din Timisoara al companiei.

Chiar daca toti operatorii sunt deschisi catre aceste servicii, un lucru care ii ingrijoreaza pe acestia este legat de preturile la care vor fi scoase la licitatiile licentele pentru 4G.

De exemplu, seful Orange Romania a insistat pe faptul ca preturile ar trebui sa fie “corecte” avand in vedere ca lansarea de noi servicii presupune detinerea unei licente, dar si dezvoltarea unei retele, iar resursele sunt limitate.

“Trebuie platita licenta, dar este nevoie si de investitii. Trebuie sa fim constienti ca preturile pentru telecomunicatii in Romania sunt cele mai mici din Europa”, a explica managerul.

Romanii platesc in medie pe luna in jur de 7 euro pentru servicii de telefonie si internet mobil.

Pana cand operatorii vor lansa servicii 4G, acestora le ramane sa isi dezvolte retele de internet 3G, dar si sa acopere cat mai multe zone cu internet wireless (Wi-Fi).

Intrebati daca operatorii romani de telefonie mobila nu au ignorat oportunitatile de crestere pe segmentul de internet wireless, managerii Orange si Vodafone au spus ca aceasta tehnologie face parte din strategia lor de dezvoltare.

“Nu suntem operator LTE sau 3G. Suntem operator de telefonie mobila si trebuie sa vedem care este tehnologia potrivita pentru clientii nostri. Nu spunem nu vreunei tehnologii, o alegem pe cea potrivita”, a afirmat Iñaki Berroeta, directorul general al Vodafone Romania, adaugand ca prin intermediul smartphone-urilor care ofera atat servicii 3G cat si Wi-Fi companiile telecom pot creste pe ambele segmente.

De altfel, dupa ce la jumatatea anului RCS&RDS a demarat o campanie agresiva de acoperire cu internet wireless a Romania, si ceilalti operatori au anuntat proiecte similare. De exemplu, Orange ofera pana la finalul anului internet Wi-Fi gratuit clientilor sai in statiile de metrou, in timp ce Cosmote a lansat un hotspot mobil Wi-Fi care le permite clientilor sa isi creeze propriile retele Wi-Fi, oriunde s-ar afla.

“In Bucuresti am acoperit tot centrul (n.red. Centrul Vechi) si unele stadioane. Am acoperit acolo unde sunt multimi de oameni. Noi credem in Wi-Fi”, spune si Fallacher.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri