Nokia va oferi consultanta in vederea reangajarii, pachete de training si dezvoltare, suport pentru antreprenori, o perioada speciala de gratie si pachete compensatorii.

Pachetele compensatorii sunt formate din trei salarii de incadrare pentru fiecare angajat in cauza, la care se adauga un salariu lunar pentru fiecare an de vechime in companie. De asemenea, compania va oferi o perioada de gratie, din 1 ianuarie 2012 pana la sfarsitul lunii martie 2012, reprezentand o perioada suplimentara platita, care sa le permita angajatilor care isi pierd locul de munca sa se adapteze si sa se concentreze asupra re-angajarii.

Pachetele compensatorii sunt peste nivelul prevazut in clauzele contractului colectiv de munca actual, depasind prevederile legislatiei din Romania”, au afirmat oficialii companiei finlandeze.

In acelasi timp, Risto Meskus, directorul fabricii Nokia de la Jucu, a afirmat ca producatorul de telefoane va investi timp, bani si expertiza pentru a sprijini reangajarea salariatilor si pentru a stimula noi oportunitati de crestere pentru comunitatea locala.

"Pierderea locului de munca este o situatie dificila. Insa, printr-un dialog constructiv, am gasit solutii pentru reducerea impactului social si pentru sprijinirea angajatilor care isi vor pierde locul de munca”, au declarat Valentin Ilca, presedinte al Sindicatului Nokia Metal si Cristian Copil, presedinte al Sindicatului Liber Nokia.

Citeste si:

Pentru fabrica Nokia de la Cluj lucreaza in jur de 3-4.000 de persoane, dintre care 2.200 sunt angajati ai Nokia, iar restul sunt angajati ai companiilor de recrutare Lugera&Makler, Adecco Resurse Umane si Trenkwalder. Salariatii externi, recrutati de aceste companii, nu vor fi cuprinsi in acest plan de sprijin.

Pe de alta parte, in timp ce angajatii Nokia vor lucra la fabrica pana la finalul anului, o parte dintre salariatii externi au fost anuntati la finalul saptamanii trecute ca de la 1 noiembrie nu li se mai prelungesc contractele de munca.

Managementul celui mai mare producator de telefoane din lume a decis la finalul lui septembrie sa inchida fabrica din comuna Jucu, din judetul Cluj, intr-un program de eficientizare si reducere a costurilor. Compania se orienteaza catre piata asiatica, o zona in care se cumpara telefoane ieftine precum cele care se fabricau la Cluj. Nokia a pierdut in ultimii ani foarte mult teren in Europa, deoarece majoritatea locuitorilor isi cumpara telefoane smartphone, iar foarte multi prefera modelele Android ori iPhone in fata celor ale finlandezilor.

Discutiile dintre Nokia si liderii de sindicat au demarat dupa ce Nokia si-a anuntat intentia de a inchide fabrica din Jucu pana la sfarsitul anului 2011.

Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia ridicandu-se la 60 de milioane de euro.