Reprezentantii Nokia Romania afirma, referitor la sechestrul aplicat de ANAF pentru o datorie de 10 milioane de dolari, ca situatia este analizata si ca se va colabora cu autoritatile pentru a fi solutionata in mod satisfacator, transmite Mediafax.
"Analizam situatia si colaboram cu autoritatea locala pentru a ne asigura ca este solutionata in mod satisfacator", au anuntat reprezentantii Nokia Romania.

ANAF a instituit sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii neplatite de 10 milioane de dolari de natura taxelor vamale. Conform Codului de procedura fiscala, masurile asiguratorii se instituie atunci cand exista pericolul instrainarii bunurilor de catre o societate datornica.

"Am inceput un control in 2009 pe care l-am finalizat zilele trecute. S-a instituit sechestru asiguratoriu pentru o suma de 10 milioane de dolari, dar masura nu pericliteaza activitatea societatii in continuare. Este o masura preventiva", a declarat presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Presedintele Fiscului a aratat ca sechestrul a fost instituit pe o suprafata de 28.000 de metri patrati asupra bunurilor imobile ale companiei, inclusiv birourile si halele de productie.

Nokia a incalcat legislatia pentru ca a solicitat scutirea de la plata taxelor vamale in cazul unor importuri de componente, desi produsele erau deja asamblate si aduse din tari extracomunitare precum China, Taiwan sau SUA, a spus vicepresedintele ANAF, Viorel Comanita.

"Ei au beneficiat de un regim de transformare sub control vamal al unor produse. Produsele trebuia sa vina sub forma de piese, iar cablul, transformatorul si celelalte componente sa se asambleze la fabrica din Romania pentru a putea beneficia de scutire vamala. Modalitatea prin care Nokia facea acest lucru era ca produsele veneau deja asamblate, iar angajatii doar le mutau in alte cutii, fara a exista un proces efectiv de prelucrare", a spus Comanita, care conduce Autoritatea Nationala a Vamilor.

Comanita a aratat ca Nokia a incalcat astfel prevederile regulamentelor Uniunii Europene, care prevad scutiri de taxe vamale doar pentru componentele importate care sunt ulterior asamblate in state din spatiul comunitar, astfel incat sa nu mai poata fi readuse in stare initiala.
Nokia a solicitat scutire de taxe vamale pentru mai multe componente aduse din tari precum China, Taiwan sau SUA, care au fost ulterior comercializate fara niciun fel de transformari.

El a dat ca exemplu transformatoarele utilizate ca incarcatoare pentru telefoane, precum si bateriile.

Grupul finlandez Nokia a decis, la sfarsitul lunii septembrie, sa inchida fabrica de la Jucu (judetul Cluj), in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor. Procedurile de inchidere a fabricii sunt derulate pana la finele anului, un numar total de 2.200 angajati pierzandu-si locurile de munca.

Nokia a inceput productia de telefoane mobile la Jucu in februarie 2008, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri