Veniturile pietei locale de servicii si solutii de cloud computing vor creste cu circa 40% anual pana in 2015, a declarat pentru wall-street.ro, Eugen Schwab-Chesaru, directorul general pentru Europa de Est al companiei de cercetare Pierre Audoin Consultants (PAC).

Inca nu exista date despre valoarea pietei locale de cloud computing. Domeniul solutiilor cloud este impartit in patru tipuri: public, privat, hibrid si comunitar. Cele mai importante segmente sunt cloudul public si cel privat.

Cloudul public este un model standardizat, in care un furnizor ofera aplicatii si hosting unui public general. Serviciile de cloud public pot fi gratuite sau utilizatorii platesc in functie de solutiile pe care le folosesc si cat de mult le utilizeaza. Exemple de cloud public sunt serviciile de mesagerie Yahoo! Mail sau Gmail, reteaua de socializare Facebook sau de partajare de fotografii Flickr.

Pe de alta parte, cloudul privat (denumit si cloud intern) este situatia in care solutiile sunt personalizate in functie de cerintele unui client. In acest caz, informatiile pot fi accesate doar de membrii unei organizatii. Acest tip de cloud computing este de obicei utilizat de companiile din domeniul bancar, telecomunicaþii, retail si utilitati.

Oficialul PAC spune ca in Romania devin tot mai populare solutiile de cloud computing dedicate companiilor mari, mai exact versiunea de cloud privat.

“Cloudul public este mult mai timid, genereaza un business inca foarte mic, este asteptat sa fie <<aproape gratis>> si, de aceea, presiunea pe pret e enorma, marginea de profit mica, iar perioada de amortizare a unei investitii este foarte lunga pentru furnizor”, explica Eugen Schwab-Chesaru.

El estimeaza ca piata romaneasca de cloud computing public este sub cinci milioane de euro, in timp ce pentru zona de cloud privat nu poate fi facuta inca o estimare.

La nivel global piata de cloud computing va ajunge la aproximativ 68 de miliarde de dolari in acest an si la circa 150 miliarde de dolari in 2014, conform companiei de cercetare de piata Gartner.

Prin utilizarea de solutii de cloud computing public, companiile isi pot diminua costurile de IT si cu 30-40% comparativ cu varianta obisnuita, in care produsele de software si infrastructura sunt achizitionate definitiv.

Aceasta metoda permite reducerea costurilor deoarece plata se face pe baza de abonament, in functie de gradul de utilizare a programelor cumparate. Pe de alta parte, aplicatiile, tehnologiile si datele sunt disponibile pe un server virtual si astfel se elimina investitiile pentru achizitia si mentenanta hardware.

Practic, prin cloud computing antreprenorii pot utiliza serviciile si produsele IT pe care si le doresc, dar la costuri mult mai mici. Ajung astfel sa foloseasca produse si servicii pe care pana acum doar companiile mari, cu bugete IT de sute de mii si milioane de euro si le puteau permite.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri