In tara noastra, dintre cele aproximativ 7 milioane de persoane conectate la internet, peste doua milioane sunt gameri activi, 100.000 dintre acestia fiind jucatori hardcore, dar cati sunt cinstiti cand vine vorba de pasiunea pentru jocuri? Silviu Stroie (foto), general manager Computer Games si presedinte PGL prezinta statisticile unei piete controlate de praguri psihologice peste care jucatorii nu vor sa treaca atunci cand e vorba de pretul unui joc.
Piata de gaming din Romania este evaluata in 2011 la aproximativ 20 milioane de euro. In 2008, industria a inregistrat o crestere record de 100%, dupa care s-a inregistrat o crestere constanta de 20% anual.

„Romania este o piata a jocurilor in continua crestere datorita conexiunii foarte bune la internet si a profilului sau bazat indeosebi pe PC-uri: 90% din piata este formata din jocuri pe PC si doar 10% din jocuri pe consola. Totodata, crestere numarului de jucatori si scaderea substantiala a numarului de internet café-uri (trend existent si in Europa de Vest) ma determina sa previzionez o crestere constanta a pietei si in anii ce vor urma”, sustine Silviu Stroie.

W-S.ro: Ce rol joaca pirateria intr-o industrie a jocurilor aflata intr-o continua evolutie?
Silviu Stroie: In opinia mea, pirateria reprezinta peste 90% din piata de gaming. In industria jocurilor exista anumite praguri psihologice peste care gamerii nu vor sa treaca cand este vorba de pretul jocurilor – 20 euro. Tot ce depaseste aceasta suma este adesea piratat.

W-S.ro: Care sunt metodele prin care producatorii si distribuitorii incearca sa o combata?
Silviu Stroie: Solutia adoptata de producatori, pe care o practicam si noi la Computer Games, este conceptul de jocuri Free to Play – exemplu preluat din Asia (exemple de astfel de jocuri in Romania: Cabal Online, DOTA, jocurile de la Gameforge - Metin 2 si Travian etc). Jocurile sunt gratuite initial, insa pentru a avansa, jucatorii trebuie sa fie permanent conectati online si sunt conditionati de achizitia unui obiect.

W-S.ro: DC++ sau Torrent? De unde sunt downladate cele mai multe jocuri?
Silviu Stroie: Toata lumea foloseste torente in acest moment, site-urile de acest gen fiind tolerate de majoritatea providerilor de internet din Romania

W-S.ro: Care este cel mai piratat joc in 2011?
Silviu Stroie: Call Of Duty: Black Ops (Activision) a fost, pana in acest moment, cel mai piratat titlu din 2011.

W-S.ro: Ce amenzi ori sanctiuni sunt aplicate celor care pirateaza jocurile in Romania?
Silviu Stroie: Din nefericire, legislatia din Romania nu este aplicata cand vine vorba de piraterie. Un motiv este si lipsa de resurse pentru a-i identifica pe cei care pirateaza. In Romania toata lumea s-a obisnuit cu ideea ca orice film, joc sau melodie se poate gasi gratuit pe internet.

W-S.ro: Exista, insa, si un procent al celor care cumpara jocurile originale si sustin dezvoltarea industriei. Ce vanzari de jocuri s-au inregistrat in primele 9 luni ale acestui an in Romania? Ce s-a cautat mai mult? Ce genuri / titluri?
Silviu Stroie: Jocurile cele mai cautate sunt cele multi-player, care fac apel la sentimentul de apartenenta al jucatorilor. Dintre acestea, Counter Strike a inregistrat cele mai mari vanzari, cifra cu atat mai impresionanta cu cat jocul exista pe piata de 10 ani. Jocurile de browser, jocurile gratuite au crescut foarte mult in acest an, similar cu tendintele globale. Toata lumea a inceput sa se joace pe Facebook sau alte platforme sociale. Intrucat majoritatea titlurilor aparute nu au avut succesul asteptat, toti jucatorii s-au intors la jocurile scoase acum multi ani, dar care inca atrag foarte mult: Counter Strike si DOTA.

W-S.ro: Care a fost cel mai asteptat joc al acestui an?
Silviu Stroie: Europenii au asteptat cel mai mult Battlefield3, americanii sunt inca mari jucatori de Call of Duty, deci pentru ei cel mai importatnt titlu din 2011 este Modern Warfare 3.

W-S.ro: Care au fost cele mai importante titluri din 2011?
Silviu Stroie: Cele mai importante titluri din 2011 au fost Portal2 (Valve), Battlefield3 (EA), Call of Duty: Modern Warfare3 (Activision) si The Elder Scrolls Skyrim (Bethesda Softworks).


W-S.ro: Consola sau PC? Pe ce platforma ne jucam mai mult?
Silviu Stroie: Romania este o piata orientata indeosebi pe PC: 90% din piata este formata din jocuri pe PC si doar 10% din jocuri pe consola. Nu cred in viitorul consolelor, mai degraba in urmatorii ani vom avea o industrie a jocurilor bazata pe jocuri gratuite, impartita intre smartphone-uri, tablete si PC-uri.

W-S.ro: Telefonia mobila si jocurile: Vom spune adio in curand Nintendo DS si consolelor portabile de la SONY?
Silviu Stroie: Industria de jocuri sufera o schimbare radicala datorita introducerii tabletelor si evolutiei smartphone-urilor. Odata cu lansarile asteptate pentru 2012 (urmatorul iPhone, urmatoarea versiune de iTab), ma astept ca jocurile pe consolele sa piarda teren. Usor-usor, ele isi pierd elementul de noutate (fiind lansate in 2007). Ultimele modele – Nintendo 3DS si PSP GO nu au avut succes, ambele companii anuntand pierderi dupa lansarea acestor modele. Orice smartphone lansat in 2012 va fi mai puternic decat NDS sau PSP, deja batalia e incheiata in acest domeniu.

W-S.ro: Cum va arata industria de gaming in anul 2012? Ce schimbari vor fi? Ce titluri au fost anuntate?
Silviu Stroie: In 2012 vor intra pe piata de gaming o serie de jocuri mult asteptate de pasionati: DOTA 2 (joc testat in premiera in Romania in cadrul evenimentului DreamHack Balkan), Counter Strike Global Offensive (testat in premiera europeana in cadrul aceluiasi eveniment), Diablo 3, Starcraft 2 – partea a doua, noul expansion World Of Warcraft – jocuri care vor domina anul 2012.
In 2012 lupta se va da intre DOTA2 si League of Legends, producatorii anuntand deja premii gigantice – Valve va organiza un nou concurs de DOTA2 cu premii de 1.7 milioane de dolari, Riot Games va organiza League Of Legends Season2 cu premii totale de 5 milioane de dolari.
In ce priveste previziunea pentru 2012, avem toate motivele sa fim increzatori ca piata de gaming din Romania isi va continua ascensiunea: conexiunea buna la internet, piata dominata de PC-uri, cresterea numarului de jucatori dublata de scaderea numarului de intern café-uri. Astfel, ma astept la o crestere a pietei de gaming de 20%-25%.

Cine este Silviu Stroie?

Silviu Stroie este general manager Computer Games si presedinte PGL.

Computer Games este singura companie care distribuie jocuri exclusiv in format digital, comercializand produse in 18 tari, in Romania o mare parte dintre vanzari se realizandu-se prin SMS, modalitate de plata implementata din anul 2006. Anul acesta, compania va inregistra o cifra de afaceri de aproximativ 1 milion de euro. Odata cu lansarea Counter Strike Global Offensive si Diablo 2, general managerul Computer Games prevede o dezvoltare fantastica a business-ului si o crestere importanta a cifrei noastre de afaceri de minim 50%.

Professionals Gamers League (PGL) este mai puternica asociatie din Europa de Est si singura din Romania care se ocupa cu organizarea si promovarea competitiilor de gaming. In tara noastra sunt organizate competitii nationale 40 de saptamani din an (pentru Counter Strike, FIFA, Starcraft). Pe langa acesta, Romania gazduieste calificari pentru campionate mondiale: World Cyber Games (la care Romania participa de 10 ani), Electronic Sports World Cup, KODE5, International e-sports Federation si Samsung European Championship.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri