Cresterea industriei IT va impulsiona dezvoltarea economica din Europa Centrala si de Est (ECE) in 2012, in conditiile in care se preconizeaza cheltuieli substantiale in acest sector, potrivit unui raport al Erste Group.

Statele din Europa Centrala si de Est (ECE) inregistreaza o crestere a sectorului IT de aproximativ doua ori mai mare decat cresterea PIB-ului lor pe termen mediu si lung.

Raportul Erste arata ca in Polonia, Romania, Bulgaria si Croatia cheltuielile IT se vor ridica pana la 15%.

"In general, ne asteptam ca tarile din regiunea ECE sa inregistreze in anii urmatori o crestere a sectorului IT de aproximativ doua ori mai mare decat cresterea PIB, ceea ce va determina cel putin o reducere a decalajului fata de tarile occidentale. Este tot mai clar ca, in majoritatea cazurilor, convergenta in UE va mai dura cativa ani si va incuraja cererea de IT in regiune. Astfel, finantarea este asigurata de Fondurile de Coeziune europene folosite atat pentru proiecte IT publice, cat si pentru investitii IT ale companiilor", subliniaza Daniel Lion, analist tehnologie ECE in cadrul diviziei de cercetare Erste Group.

Asteptarile privind piata IT in 2011 si 2012 s-au reechilibrat intr-o oarecare masura, in ultimul timp, datorita temerilor tot mai mari legate de efectele secundare generate de problema datoriilor din Europa Occidentala.

Cu toate acestea, analistii Erste Group apreciaza ca, deocamdata, nu se constata aproape nicio schimbare a comportamentului privind cheltuielile IT, fapt confirmat de estimarile de cresteri pentru 2012.

Astfel, Polonia ar putea creste cheltuielile IT cu 7,8%, Romania cu 12,7%, Croatia cu 10,1%, in timp ce Bulgaria va inregistra o crestere de 15%.

Totodata, raportul Erste identifica ca factori principali de crestere in IT scaderea costurilor si cresterea eficientei, precum si o mai buna mobilitate si flexibilitate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Economia romaneasca in 2020: La cat ajunge cursul de schimb
Setari Cookie-uri