O vulnerabilitate a tehnologiei folosite de retelele GSM, care acopera circa 80% din piata mondiala a telecomunicatiilor mobile, permite hackerilor sa preia de la distanta controlul asupra telefoanelor si sa initieze apeluri sau sa trimita mesaje text (SMS), potrivit unei firme germane de cercetare, informeaza Mediafax.
Hackerii ar putea folosi aceasta bresa a tehnologiei GSM pentru inselatorii prin care ar initia apeluri si mesaje catre servicii cu tarife ridicate, a declarat seful firmei germane Security Research Labs, Karsten Nohl, citat de Reuters.

Atacuri similare asupra unui numar restrans de smartphone-uri au mai avut loc in trecut, insa acum ar putea fi expsuse toate telefoanele mobile care folosesc tehnologia GSM.

"Putem face asta intr-un interval redus de timp cu sute de telefoane", a declarat Nohl pentru Reuters inaintea unei prezentari la o conventie despre hacking la Berlin.

Atacurile asupra sistemelor de telefonie fixa ale companiilor sunt obisnuite si in cele mai multe cazuri includ folosirea unor linii telefonice pentru servicii cu valoare ridicata, infiintate de hackeri in Europa de Est, Africa si Asia.

Hackerii initiaza apeluri de la telefoanele controlate catre astfel de linii telefonice, dupa care colecteaza banii si dispar suficient de repede pentru a nu fi identificati.

Posesorii telefoanelor nu sesizeaza de obicei problema pana nu primesc factura, iar operatorii telecom ajung in cele mai multe cazuri sa suporte cel putin o parte din costuri.

Desi nu va prezenta detalii despre acest tip de atacuri la conferinta, Nohl estimeaza ca hackerii pot reproduce codul necesar pentru atacuri in cateva saptamani.

Potrivit unei clasificari ce urmeaza sa fie prezentata de Nohl la conferinta, operatorii T-Mobile din Germania si SFR Franta ofera clientilor cea mai buna protectie impotriva infractorilor online care vor sa le intercepteze convorbirile sau sa le urmareasca locatia.

Cercetatorii au evaluat 32 de operatori, din Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Maroc, Slovacia, Elvetia si Thailanda, in functie de cat de usor au putut intercepta convorbiri, imita telefonul altcuiva si urmari locatia terminalului mobil.


Sursa foto : freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri