Editia din 2012 a evenimentului tehnologic Consumer Electronics Show din Las Vegas va incepe marti, 10 ianuarie, aducand in premiera mai multe tehnologii. Daca 2011 a fost supranumit “anul tabletelor”, 2012 va fi, probabil, anul ultrabook-urilor, scrie Informationweek.com.
Cu alte cuvinte, 2012 ar putea deveni “anul MacBook Air si al clonelor”, desi DigiTimes din Taiwan sugereaza ca producatorii de ultrabook-uri vor trebui sa inoveze si le va fi greu sa depaseasca pretul MacBook Air.

Si preturile conteaza, mai ales daca luam in calcul climatul economic actual. Vanzarile de Mac-uri au crescut mai rapid decat cele de PC-uri in ultimele trimestre consecutive si MacBook Air acopera mai mult de 28% din vanzarile de notebook-uri Apple in SUA, in crestere puternica de la 8% in luna mai 2011.

Producatorii de PC-uri vor scoate pe piata din ce in ce mai multe ultrabook-uri ca raspuns la concurenta Apple si a afinitatii din ce in ce mai mare pentru tablete.

Compania de cercetare IHS iSuppli subliniaza ca ultrabook-urile vor acoperi 43% din livrarile totale de PC-uri in 2015, in crestere de la 2% in 2011 si 13% in 2012. Organizatorii CES au spus ca se asteapta ca la aceasta editie a targului de tehnologie sa fie prezentate intre 30 si 50 de noi modele de ultrabook-uri.

In mod evident, la targ va fi prezentata si o pleiada de tablete, desi, in continuare, lider de piata va ramane Apple. Reprezentanti ai IDC se asteapta ca Apple sa fi inregistrat in ultimul trimestru al lui 2011 cele mai bune vanzari de tablete din istoria companiei. Pe de alta parte, se asteapta ca tableta Amazon Kindle Fire sa fi propulsat cota de piata a tabletelor cu Android la circa 40% la finalul lui 2011, in crestere de la 33%.

Google TV ar trebui sa isi faca de asemenea aparitia in 2012 la CES. Este posibil ca gigantul american sa anunte de asemenea noi parteneriate hardware – posibil cu LG si Samsung – si cu producatori de cip-uri, posibil ARM, care ar putea reduce pretul Google TV. Motorola Mobility, companie in curs de achizitie de catre Google, ar putea juca de asemenea un rol important, ori in legatura cu Google TV ori furnizand componente hardware pentru alti parteneri Google.

CES 2012 ar putea aduce de asemenea o noua generatie de televizoare si monitoare de computere cu design conceput pentru 4.000 de pixeli pe orizontala. Toshiba 55ZL2, introdus in septembrie, este un televizor 3D la care te poti uita fara ochelari speciali, avand de asemenea o rezolutie de 3840 x 2160 pixeli, destul de aproape pentru a se califica in “liga” 4K.

Digital Entertainment Content Ecosystem, un consortiu Hollywood-ian, ar putea prezenta un serviciu de streaming numit Ultraviolet, o incercare de a replica succesul iTunes fara taxare.

Pe segmentul de smartphone-uri, Sony Ericsson ar putea prezenta noi terminale din gama Xperia. Samsung, Intel si Sprint ar putea de asemenea anunta un smartphone Samsung Atom ce va rula pe sistemul de operare Android 4.0. Si operatorul telecom Verizon ar putea introduce un telefon Windows cu tehnologie LTE de la Nokia.

Totodata, se vor face prezentari ale tehnologiei wireless 802.11ac, care suporta conectivitate de pana la 1GB pe secunda.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri