\"Orase digitale\" in care municipalitatea, locuitorii si serviciile comerciale sa fie interconectate intr-o retea gigantica, iar \"alfabetizarea digitala\" sa inceapa din scoala primara. Pare SF? E o prioritate a noului ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a anuntat ieri ca vor fi vandute toate actiunile detinute de stat la RomTelecom, POSTelecom Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) pana in 2006.

SCHIMBARI. De asemenea, ministrul a anuntat "crearea unei singure autoritati autonome de reglementare si control in sectorul Tehnologiei Informatiilor si Comunicatiilor si punerea ei sub control parlamentar". Asta inseamna ca se vor face schimbari serioase la Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) si Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI). Desi pare o problema destul de tehnica, cele doua institutii pomenite mai sus gestioneaza o taxa de 0,8% din cifra de afaceri a companiilor de telecomunicatii.

Intrebat de schimbari, Zsolt Nagy ne-a declarat: "Vom gestiona acest buget sub control parlamentar. Lucram impreuna cu comisia parlamentara pentru Tehnologia Informatiilor la un pachet legislativ pentru crearea unei singure autoritati de reglementare si control, dupa modelul european".

ROMTELECOM SI COSMOROM. Referitor la operatorul national de telefonie mobila, noul ministru a declarat: "M-am intalnit cu conducerea RomTelecom si urmeaza sa analizam cea mai buna metoda de privatizare. Cel mai probabil, aceasta se va realiza prin listarea unui pachet de actiuni la bursa". Urma sa discute aceste detalii cu ministrul Finantelor, Ionut Popescu. Cea mai buna solutie pentru CosmoRom, divizia de telefonie mobila a RomTelecom, este relansarea, in opinia ministrului: "In perioada urmatoare vor fi analizate atat scrisorile de intentie primite de RomTelecom, cat si propunerea grupului elen OTE de a relansa operatorul mobil sub managementul Cosmote".

Anul trecut, fostul ministru al Comunicatiilor, Adriana Ticau, declara ca RomTelecom a primit patru scrisori de intentie de la firme din Austria, India, Africa de Sud si Grecia pentru a investi sau a prelua operatorul de telefonie mobila.

MODERN

Nivelul de informatizare si cresterea nivelului de educatie "digitala" reprezinta obiective de baza ale programului MCTI pentru anii urmatori. Ministrul a vorbit despre introducerea alfabetizarii digitale inca din ciclul primar de studiu. Programul City Net presupune: dezvoltarea de "orase digitale", bazate pe reteaua metropolitana formata din: serviciile municipalitatii, rezidenti si servicii comerciale. Se va incerca reducerea discrepantelor de educatie IT&C la nivelul intregii populatii si oferirea de servicii de e-government la nivelul comunitatilor rurale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri