Eliberarea benzilor de frecvente radio care vor fi scoase la licitatie in acest an pentru furnizarea de servicii de comunicatii de banda larga (pentru servicii 4G) costa 234,4 milioane de euro, din care ANCOM va suporta 30 milioane de euro, iar diferenta va reveni operatorilor castigatori ai licentelor, scrie Mediafax
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si Ministerul Apararii Nationale (MApN), in calitate de initiatori, au lansat spre consultare publica, proiectul ordonantei de urgenta privind eliberarea benzilor de frecvente radio 830-862 MHz, 1.747,5-1.785 MHz, 1.842,5-1.880 MHz si 2.500-2.690 MHz.

"Aceste benzi, aflate in prezent partial in utilizare guvernamentala de catre MApN, urmeaza a fi scoase la licitatie de catre ANCOM in vederea furnizarii de servicii de comunicatii de banda larga", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Eliberarea benzilor de frecvente radio de catre MApN presupune schimbarea destinatiei si reorganizarea utilizarii acestor benzi, acest lucru putand fi realizat numai dupa mutarea aplicatiilor existente (sisteme radioelectrice militare destinate serviciilor de radionavigatie aeronautica, radiocomunicatii pentru comanda si controlul fortelor armate si supravegherea spatiului aerian al Romaniei) in alte benzi de frecvente radio, se spune in comunicat.

Reorganizarea utilizarii benzilor de frecvente radio presupune o serie de costuri generate de achizitia noilor echipamente si instalarea acestora in vederea continuarii indeplinirii atributiilor prevazute de lege in sarcina MApN sau a unitatilor subordonate.

MApN a evaluat costurile presupuse de schimbarea destinatiei sau reorganizarea utilizarii benzilor de frecvente radio la 93 de milioane euro, in cazul benzii de frecvente radio 830-862 MHz, la 130,2 milioane euro in cazul benzii de frecvente radio 2.500-2.690 MHz si la 11,2 milioane euro pentru benzile de frecvente radio 1.747,5-1.785 MHz si 1.842,5-1.880 MHz.

Conditiile tehnice de eliberare a benzilor, precum si alte detalii necesare, vor fi stabilite printr-un protocol care va fi incheiat intre ANCOM si MApN.

In decembrie, ANCOM a anuntat ca va organiza in 2012 prima licitatie pentru frecventele radio disponibile din benzile de 900 si 1.800 MHz, utilizate in prezent de Orange, Vodafone si Cosmote, asigurand astfel posibilitatea intrarii unor noi competitori pe piata de telefonie mobila.

De asemenea, ANCOM va face demersuri pentru eliberarea si includerea in licitatie a benzilor de 800 MHz si 2.600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale.

Pentru asigurarea continuitatii furnizarii serviciilor de comunicatii mobile, ANCOM a decis ca licentele Orange si Vodafone sa fie prelungite pana la 31 decembrie 2012, urmand ca noile licente sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2013, in cazul benzilor detinute in prezent de Orange Romania si Vodafone Romania, si, respectiv, la 6 aprilie 2014, in cazul benzilor detinute in prezent de Cosmote Romania.

Pentru prelungirea licentelor, Orange Romania si Vodafone Romania vor achita catre bugetul de stat o taxa de licenta, al carei cuantum a fost stabilit de Guvern la nivelul de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator, valoare proportionala cu sumele platite la obtinerea licentelor in anul 1996, calculata de ANCOM pe baza indexarii valorilor istorice ale licentelor.

Fiecare dintre cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane de dolari pentru licenta GSM in banda de frecvente de 900 MHz primita in 1996.

Potrivit ANCOM, solutia aleasa asigura sanse egale si operatorului RCS&RDS, care nu detine in prezent drepturi de utilizare a frecventelor in benzile de 900 si 1.800 MHz.

In cazul Cosmote Romania, a carui licenta de telefonie mobila expira in 2014, operatorul a achitat suma de 53 milioane de dolari pentru cele doua licente - 900 MHz si 1.800 MHz.

RCS&RDS este cel mai mare operator de telecomunicatii prin cablu. Compania este prezenta si pe segmentul telefoniei mobile din generatia a treia (3G), dupa ce a castigat o licitatie in acest sens in octombrie 2006. Licenta a costat 35 milioane de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri