Romania se numara printre cele mai vulnerabile state in fata atacurilor informatice asupra computerelor si sistemelor de calcul din sectorul public si din sectorul privat, potrivit unui studiu efectuat de institutul Security and Defence Agenda (SDA) de la Bruxelles, preluat de Financial Times.

Cele mai vulnerabile tari la atacuri informatice si criminalitate electronica sunt Brazilia, India, Mexic si Romania, deoarece atat sectorul public cat si cel privat din aceste state nu utilizeaza sisteme si proceduri de protectie adecvate, relateaza Mediafax.

La polul opus, Israelul, Finlanda si Suedia sunt considerate cele mai sigure.

Studiul cuprinde "teste de stres" efectuate in 23 de tari conform unei metodologii elaborate de Robert Lentz, fost specialist in securitate informatica la Departamentul Apararii din SUA.

Institutul SDA noteaza ca a apelat la opt "inalti oficiali din domeniul securitatii" din cadrul NATO si Comisiei Europene pentru a evalua gradul de siguranta si rezistenta la atacuri informatice a statelor vizate, "pe mai multe fronturi".

Printre chestiunile examinate se numara instrumentele si sistemele de aparare informatica din sectorul public si din principalele sectoare industriale, precum si calitatea comunicarii informatice si schimbului de date dintre sectorul public si cel privat.

Astfel, statele nordice, in particular Finlanda si Suedia, au primit cele mai bune scoruri din Europa, urmate de Marea Britanie, Franta, Germania, Danemarca si Estonia.

Polonia, Italia si Romania sunt subliniate in raport drept mai putin pregatite pentru astfel de atacuri.

Sursa foto: freedigitalphotos.net.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Fost sef CERT-RO despre atacurile la spitale: Incompetenta crasa