Kapsch Romania, filiala locala a firmei austriece de servicii informatice Kapsch, a cumparat la finalul anului trecut Squario IT Solution si subsidiara acesteia din Sibiu, firma Focus Net Consulting, companii care au avut anul trecut afaceri totale de circa doua milioane de euro.

Aceasta este prima achizitie pe care Kapsch o face pe piata locala, iar tranzactia face parte din planul din planul companiei de a investi pe piata locala intre sapte si zece milioane de euro in urmatorii trei ani. Valoarea tranzactiei este confidentiala.

Cele doua companii sunt specializate in implementarea de solutii IT, consultanta, servicii de asistenta tehnica si integrare, iar anul trecut au avut impreuna in jur 30 de angajati si o cifra de afaceri de aproximativ doua milioane de euro.

Un jucator tot mai important pe piata de ERP
Astfel, Kapsch devine un jucator tot mai important in domeniul solutiilor ERP (gestionare a resurselor intreprinderii) pentru companii mari.

"Este o firma mare, multinationala, dar in acelasi timp o firma de familie", spune Daniel Oancea (foto stanga), cofondatorul celor doua companii, despre achizitia de catre Kapsch, companie care a fost fondata in 1892 ca un business de familie.

Squario IT Solutions a fost lansata in 2008 de catre Daniel Constantin Oancea si Radu Gabriel Pencea, pana la achizitie compania fiind controlata in proportie de 90% de Oancea. Compania este partener Oracle, iar in 2010 a avut o cifra de afaceri de circa 1,45 milioane de euro si un profit net in jurul a 360.000 de euro. Printre clietii acesteia se numara companii precum Rompetrol, Allianz Tiriac, Ministerul Administratiei si Internelor sau Banca Nationala a Romaniei.

Pe de alta parte, Focus Net Consulting, companie infiintata in 2009, este controlata in proportie de 60% de Squario IT Solutions, restul de 40% fiind detinut de Kapsch. Austriecii au cumparat pachetul de actiuni de la Emil Enus, conform Mediafax care citeaza Monitorul Oficial.

”Competentele echipei Squario ne ajuta sa facem un pas inainte in directia implementarii rapide a strategiei noastre de a deveni in urmatoarea perioada o companie cu o cota semnificativa de piata. Impreuna cu Squario, Kapsch Romania are in prezent peste 70 de angajati si un portofoliu variat de proiecte in curs de derulare ce sustin strategia pe care ne-am propus-o", a declarat Dan Roman (foto dreapta), directorul general al Kapsch Romania.

Vor sa faca noi achizitii, dar sa ramana o companie de marime medie
Pe de alta parte, achizitiile vor continua si in acest an, in prezent Kapsch fiind interesat de alte doua companii. Cu toata acestea, conducerea Kapsch isi doreste sa ramana un jucator de marime medie, aceasta estimand ca pana in martie anul viitor compania va ajunge la circa 120 de angajati pe piata locala.

”Orientarea este spre companii cu competente clare in anumite nise sau segmente de piata, dinamice, flexibile si complementare cu competentele deja existente”, spune Franz Semmernegg, directorul general al Kapsch BusinessCom, divizia de IT&C al Kapsch.

Compania activeaza prin trei divizii specializate: in zona de tehnologie a Informatiei si de comunicatii (prin divizia Kapsch BusinessCom), cea de sisteme inteligente de transport (Kapsch TrafficCom) si in zona operatorilor de telecomunicatii si a celor feroviari (Kapsch CarrierCom).

Achizitiile fac parte din strategia Kapsch Romania de a ajunge la afaceri de 15 milioane de euro in urmatorii trei ani. Totodata, conducerea companiei preconizeaza ca tranzactiile vor ajuta Kapsch sa isi adapteze rapid oferta si sa fie printre organizatiile a caror crestere va fi mai mare decat media pietei locale de IT, estimata la circa 12,7% in acest an, potrivit unui studiu realizat de Grupul Erste in regiunea Europei Centrale si de Est.

Kapsch a fost fondata in 1892 ca un business de familie, iar in prezent are 4.000 de angajati in 30 de tari, de pe cinci continente. Compania a incheiat anul fiscal in martie 2011 cu afaceri de 830 de milioane de euro.

Filiala locala a Kapsch a fost lansata oficial pe piata locala in vara anului trecut, dar austriecii activau in Romania inca din 2009 prin divizia Kapsch BusinessCom. Compania are deja clienti globali care au prezenta si pe piata locala. Printre acestia se numara Petrom, cea mai mare companie de pe piata locala-detinuta de grupul austriac OMV, sau banci austriece. Cele mai mari banci romanesti detinute de grupuri din Austria sunt Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank Romania si Volksbank Romania.

Cine este Daniel Oancea, fondatorul Squario IT Solutions

A absolvit Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii ”Politehnica” din Bucuresti si detine un MBA cu specializarea in Finante acordat de Universitatile McGill si UQUAM din Canada.

Are peste 15 ani de experienta in domeniul IT, dintre care aproximativ 12 i-a petrecut in cadrul Oracle Corporation, companie in care a ocupat diverse pozitii printre care de director de consultanta in Oracle Romania, director de consultanta in Oracle Europa de Est si Comunitatea Statelor Independente si consulting director for pervasive and spatial programme in cadrul Oracle Europe Middle East & Africa.

El a fondat compania Squario IT Solutions in 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri