Nu este usor a sincroniza designerii harware si dezvoltatorii software cand vine vorba de a dezvolta o noua arhitectura computer, este de parere Dave Patterson, unul dintre pionierii arhitecturii originale RISC.
Hardware-le necesita ani intregi pentru a fi dezvoltate, iar munca la software-le afiliate nu incepe inainte ca hardware-le sa fie gata. Simulatoare exista, insa dezvoltatorii software nu le utilizeaza asa cum ar trebui, a spus Patterson. Acest lucru face ca ciclul de dezvoltare sa fie chiar mai lung.

Sa analizam RAMP, sau Research Accelerator for Multiple Processors. Ideea din spatele programului este de a construi un computer laborator din domeniul gate array-urilor programabile, cipuri reprogramabile care pot fi reconfigurate pentru a functiona ca cipuri diferite. Ideal, un computer RAMP bazat pe FPGA poate fi asamblat usor si ieftin.

"Daca se pot pune 25 de CPU-ri intr-un FPGA, atunci se pot pune 1000 de CPU-ri in 40 de FPGA-uri", a spus Patterson. Un asemenea computer ar costa 100.000$ dupa estimarea lui Patterson. De asemenea, ar necesita un spatiu ralativ mic - aproximativ o treime dintr-un rack - si ar consuma aproximativ 1.5 kilowatti.

Un cluster computing echivalent ar costa aproximativ 2 milioane $, are necesita 12 rack-uri si ar consuma 120 kilowatti. Ideea unui computer RAMP, aparuta in cadrul unei conferinte din 2004, se indreapta spre realitate. O versiune cu opt module de calcul va fi terminata in prima jumatate a acestui an, iar versiunea completa cu 40 module va fi gata in a doua jumatate a anului viitor, a spus Patterson.

In proiect sunt implicati cercetatori de la UC Berkeley, Stanford University, Massachusetts Institute of Technology si alte universitati.

"Nu incercam sa construim un supercomputer FPGA, ci un sistem simulator", a spus Patterson.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri