Piata jocurilor video a scazut anul trecut cu circa 20%, ajungand la un nivel similar cu 2009 (aproximativ 14,4 mil. euro), motivele fiind ample si destul de importante incat industria sa nu isi revina nici anul acesta ci, din contra, sa continue scaderea, considera oficialii Best Distribution, cel mai mare distribuitor de profil din tara.
Practic, dupa mai multi ani de crestere continua, 2011 a insemnat pentru piata jocurilor video prima scadere importanta din Romania, “o fractura” ce nu se va vindeca repede ci care, din contra, se va largi in viitor.

Care sunt motivele? Oficialii BestDistribution, lideri de piata cu o cota de circa 65% in Romania, le-au detaliat.

Primul motiv este criza economica - puterea de cumparare scazand, a dus dupa sine cresterea download-ului ilegal sau a achizitiilor la mana a doua de peste hotare. Si download-ul international, legal, a crescut. “Practic in Romania vanzarile de jocuri ce nu include modul de multiplayer au fost reduse. Romanii cumpara in continuare jocuri ce au modul multiplayer dar deseori asteapta reducerile sau ofertele speciale”, spun reprezentanti ai companiei.

In al doilea rand, piata de retail a avut de suferit, in frunte cu fostul lider de piata Diverta care a intrat in insolventa. “Daca in 2002-2003 Diverta avea o cota de piata din vanzarile Best Distribution de circa 70%, acum abia de mai atinge 8%”.

Totodata, lanturile de retail au inceput sa se reprofileze si sa comande in special jocuri ieftine, de valoare mica, interesandu-i volumele. Acestea aduc insa marje mici de profit.

In final, per total, preturile jocurilor video au scazut – pentru PSP s-a ajuns ca unele jocuri sa costa 10 euro, fata de anii precedenti cand ele ajungeau la 40-50 euro.

“PC-urile raman in continuare driver-ul pietei de profil, dar cu o cota mai redusa, de doar circa 50%. A crescut insa ponderea jocurilor pentru Sony PlayStation 3 (cota de circa 25% in 2011), in timp ce Xbox stagneaza la aproximativ 10%. PSP-ul a crescut la 10%”, spun reprezentantii BestDistribution.

2012 va fi un an chiar mai rau decat 2011 intrucat multe companii mici sau chiar mari dimprejurul Romaniei vor incepe sa vanda si in tara. “Va fi o adevarata jungla”.

Totodata, pirateria va continua si anul acesta. Practic, in prezent, doar 2-3% din cei ce acceseaza jocuri video cumpara legal programele. “Daca doar 1% din playeri vor alege, cumva, sa cumpere jocurile am putea asista chiar si la o dublare a pietei”.

Ce face BestDistribution pentru remedierea situatiei si sprijinirea pietei?

Compania a decis sa nu mai sprijine atat de puternic retailerii, sa nu mai subventioneze preturile. “Practic, vom vinde jocurile la un pret fix, apoi fiecare retailer va fi liber sa fixeze preturile pe care le doresc. Nu vom mai recomanda acestora anumite preturi. Acest lucru va duce, probabil, la diferente destul de mari intre preturi intre retaileri”, considera oficialii BestDistribution.

Totodata, urmare a initiativei proprietarului Best Distribution (CDMedia), compania va lansa spre finalul anului sau inceputul lui 2013 o platforma de download direct a jocurilor. “Practic, nu va mai fi necesar sa te deplasezi pana la magazin sau sa astepti acasa jocul ci il vei putea achizitiona online, integral, corect. Vom realiza cu retailerii un sistem de afiliere pentru ca toti sa castige”.

Desi compania isi doreste sa inceapa sa vanda si jocuri “la mana a doua” pe site-ul oficial http://gameshop.ro/homepage.php , reprezentantii BestDistribution spun ca este un lucru foarte dificil, avand in vedere legislatia din tara si, de ce nu, obtuzitatea unor persoane ce “tin in maini” astfel de decizii.

Concept Store-ul din Unirea, inaugurat in urma cu mai putin de un an, a fost inchis ca urmare a presiunilor partenerilor din retail ai Best Distribution. Practic, unii dintre acestia s-au considerat amenintati de acel magazin, considerand ca distribuitorul de jocuri are in plan sa deschida un lant de astfel de concept shop-uri la nivel national si sa canibalizeze astfel vanzarile retailerilor. “Am fost deci nevoiti, dupa mai multe parlamentari, sa renuntam la el”.

Anul trecut cele mai vandute jocuri au fost World of Warcraft, urmat de Call of Duty, Fifa 12 si Battlefield. In premiera in Romania, un joc de top s-a vandut mai bine pe Play Station decat pe PC (Fifa).

Altex este principalul reseller de jocuri video pentru Best Distribution, urmat de eMag si Flanco.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri