Strategiile prin care operatorii de telefonie mobila isi pot creste veniturile, serviciile financiare care se apropie tot mai mult de cele de telecomunicatii si atragerea a cat mai mult din banii si timpul consumatorului sunt cateva dintre temele de discutie ale celor circa 60.000 de participanti ai acestei editii a Mobile World Congress, cel mai mare targ mondial de telefonie mobila, desfasurat anual la Barcelona, scrie The Wall Street Journal.
Evenimentul se desfasoara intre 27 februarie si 1 martie si aduna operatori, producatori de telefoane, furnizori de continut si internet, dar si companii de publicitate.

Una dintre cele mai importante teme ale editiei din acest an a MWC este convergenta.

“Aproape orice produs din lume se computerizeaza sau devine mobil. Daca in urma cu cativa ani vedeai numai companii de telefonie la Mobile World Congress, acum vei vedea producatori auto, companii web sau din domeniul marketingului. Acum Google concureaza cu Nokia si Vodafone, cu toti jucatorii din industria mobila”, spune Neil Mawston, analist pe domeniul telecomunicatiilor in cadrul companiei Strategy Analytics.

De altfel, la editia din acest an participa Eric Schmidt, presedintele executiv al Google, Bret Taylor, directorul de tehnologie al Facebook sau Bill Ford Jr, presedintele executiv al Ford Motor.

Mawston adauga ca majoritatea companiilor vor trebui sa explice “de ce nu au facut tot ce si-au dorit sa faca si ce vor face diferit pentru a fi mai buni”.

“Android (n.red. sistemul de operare lansat de Google pentru terminale mobile) va fi folosit pentru orice si va domina evenimentul. Dar este un mare semn de intrebare legat de cat va dura «momentul Android». Daca va uitati la garda veche- LG, Sony Ericsson (n.red. in prezent Sony), Motorola- toti sa lupta sa faca bani din telefoanele Android. Daca va uitati la cei care au profit, nu sunt multi, de fapt doar Samsung si HTC. In plus, noi credem ca nu sunt inca destui producatori care sa faca bani din Android, iar proprietatea intelectuala ar putea sa faca sistemul si mai scump”, spune Geoff Blaber de la compania de cercetare CCS Insight.

Totodata, specialistii se asteapta ca Mobile World Congress sa fie o continuare a Consumer Electronics Show, targul de electronice desfasurat la fiecare inceput de ianuarie la Las Vegas.

De exemplu, producatorul taiwanez HTC ar putea lansa un nou portofoliu de telefoane, finlandezii de la Nokia ar putea actualiza seria de telefoane Asha care ruleaza cu Windows Phone, in timp ce sud-coreenii de la Samsung au spus deja ca vor prezenta o continuare a Galaxy S II.

Sunt zvonuri ca Paul Otellini, CEO-ul Intel, ar putea oferi mai multe detalii despre telefoanele care se vor baza pe procesoarele Intel. La CES, Otellini a anuntat ca Intel vrea sa faca un parteneriat cu Motorola Mobility si Lenovo pentru a produce telefoane care sa utilizeze procesoarele Intel.

Pe de alta parte, Sony va prezenta care ii sunt planurile prin care vrea sa se diferentieze de ceilalti jucatori care folosesc softul Android.

Iar Microsoft va oferi mai multe detalii despre noul sau sistem de operare Windows 8 OS. Faptul ca americanii au ales sa faca acest anunt la un eveniment dedicate industriei mobile si nu la CES este semnificativ pentru ca arata zona in care Microsoft vede noi oportunitati de crestere. Sau poate ca pur si simplu noul softul nu a fost gata in ianuarie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri