In ultimii ani, sectorul electronicii si telecomunicatiilor a avut un trend ascendent. Numai in Uniunea Europeana cifra de afaceri a acestui sector ar urma sa creasca in 2006 cu 3,2 procente, pana la 643 miliarde euro, si cu alte 2,9 procente in 2007, a anuntat recent European Information Technology Observatory (EITO). La nivel mondial, EITO se astepta la o crestere de patru procente in 2006, urmata de o crestere de 3,8 procente in 2007.

Dar, sectorul tehnologiei informatiilor si al telecomunicatiilor se confrunta si cu dificultati. Astfel, sectorul european al telefoniei a fost zguduit in ultimele luni de anuntarea mai multor planuri de restructurari. Gigantul european Deutsche Telekom a anuntat ca va concedia 32.000 de angajati, iar rivalul francez France TÚlÚcom a anuntat si el disponibilizarea a 17.000 de angajati. In consecinta, toate sperantele se indrepta spre sectorul produselor electronice de larg consum, care sa profite de convergenta sporita intre informatica, telefonie si divertisment.

In acest context, CeBIT incepe sa se confrunte cu o concurenta sporita din partea unor evenimente similare. Astfel, marile companii din domeniul telecomunicatiilor isi rezerva noutatile pentru salonul 3GSM, organizat anul acesta la Barcelona. O alta amenintare pentru CeBIT este targul international de produse electronice de consum si multimedia Ifa, care debuteaza in luna septembrie la Berlin. Nu este de mirare ca din ce in ce mai multe companii importante din industria ITC prefera sa se concentreze pe un singur mare eveniment. in acest an, companii precum Canon, E-Plus, Philips, Hewlett-Packard, Apple, Cisco, Palm sau Oracle au renuntat ca mai aiba un stand propriu la CeBIT.

Insa CeBIT va insista in continuare pe faptul ca este un eveniment dedicat profesionistilor din sectorul ITC, care anul trecut au reprezentat 88 la suta din vizitatori, cu o oferta importanta de produse destinate intreprinderilor mici si mijlocii. in plus, se mizeaza foarte mult pe prezenta firmelor asiatice, care ar urma sa acopere o parte importanta din cele 6.262 firme expozante.

Editia din 2005 a salonului a atras 480.000 de vizitatori, cu 9.000 de persoane mai putin decat in 2004, si mult mai putin decat recordul absolut de 850.000 de vizitatori inregistrat la editia din 2001