Trei companii cu renume pe piata locala, distribuitorii Scop Computers, RHS si Romsoft (care detine Depozitul de Calculatoare – n.r.), sunt suspectate de implicare in activitati ilegale, ANAF punand sechestru pe toate bunurile Scop pentru recuperarea unui prejudiciu de 64 mil. lei, in timp ce RHS ar fi fraudat cu suma de 97 mil. lei, autoritatile instaurand poprire pe conturi. Citeste intr-o ancheta wall-street.ro cum s-a ajuns aici.

ANAF1

Comunicare Scop Computers

Mecanismul fraudelor Romsoft, RHS si Scop Computers


ANAF a transmis pe 9 martie 2012 o decizie de instituire a unor masuri asiguratorii impotriva RHS Company S.A.

Urmare a unor verificari efectuate la RHS s-a constatat ca in perioada 2008-2011, compania a inregistrat in evidenta contabila facturi emise de furnizorii CNDPI Romsoft si Romsoft GPS Services in valoare totala de circa 550 MILIOANE lei. In facturile emise de ambii furnizori, la rubrica “Denumirea produselor sau a serviciilor” se mentioneaza “servicii de furnizare de date, prelucrare de informatii pentru monitorizarea GPS a autovehiculelor”. TVA-ul deductibil in cazul celor doua entitati Romsoft era de 97 mil. lei.

Oficialii entitatilor Romsoft* au declarat ca serviciile GPS au fost achizitionate de la o firma numita Twins Impex SRL.

Urmare a verificarilor ulterioare la firma Twins Impex SRL, surpriza! Compania nu functioneaza la sediul social declarat, nu a putut fi contactat niciun reprezentant legal al firmei, la Registrul Comertului SC Twins Impex SRL figureaza cu sediul social expirat, firma nu a avut personal calificat pentru realizarea activitatii de monitorizare prin GPS. MAI MULT, Twins Impex SRL care se presupune ca ar fi emis facturi de SUTE de milioane de lei catre Romsoft/RHS, in uma verificarilor, nu a realizat niciun venit in perioada 2008-2011 si nici nu a prestat vreun serviciu, conform documentului ANAF atasat.

Practic, firma “scoasa la inaintare” de RHS si Romsoft este ”o firma fantoma” si deci facturile s-au dovedit a fi fictive si nu emise de Twins Impex SRL.

In consecinta, societatea comerciala RHS a dedus TVA in valoare de 97,2 MILIOANE lei care este o taxa de valoare adaugata aferenta unor servicii fictive, servicii care nu au fost prestate de niciuna din societatile implicate in acest caz.

Autoritatile financiare din Romania au pus poprire asiguratorie asupra sumelor existente in conturile bancare si asupra sumelor datorate de terti precum si sechestru asiguratoriu asupra cladirilor si terenurilor detinute de debitor. Mai multe despre acest caz in documentul atasat.

Cum era de asteptat, RHS a depus contestatie – de exemplu, pe Just.ro, cazul urmand a se judeca in viitorul apropiat.

Mai mult de atat, RHS si Romsoft au spus ca intermediari ai tranzactiilor presupuselor “servicii GPS” ar fi fost doua firme –Star Soft si North Star Soft, ambele din Judetul Ilfov, comuna Micsunestii Moara. Ele au un singur angajat dar afaceri de circa 90-100 milioane de euro la nivelul anului 2010.

Scop Computers, suspectati de mecanisme similare; actionarii polonezi ies la rampa


Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a fost sesizata in urma cu un an, in aprilie 2011, de catre actionarul majoritar Scop Computers, ABC Data din Polonia, ei solicitand un due diligence intern in legatura cu contractele cu Romsoft.


Documentul a aparut in Monitorul Oficial - PARTEA A IV-A, Nr. 2670/20.VII.2011, redat partial mai jos.

“Due diligence independent in legatura cu contractual GPS Actionarii

Aproba cu unanimitate organizarea unui due diligence independent detaliat, in special cu privire la aspecte juridice, fiscale si financiare cu privire la contractele incheiate de Societate cu: (i) (i) GPS Star International, si (ii) Centrul National de Difuzare Produse Informatice Romsoft S.A. (the “Contractul GPS”).

Exercitiul de due diligence in legatura cu Contractul GPS va fi efectuat de catre consultanti independenti, externi, care vor fi numiti de catre Presedintele Consiliului de Supraveghere, sau, dupa caz, de catre Consiliul de Supraveghere, caz in care acesta din urma va lua decizii valabile cu majoritatea voturilor membrilor sai.

Consultantii independenti, externi vor avea acces nelimitat Ia oricare si toate documentele, inregistrarile, dosarele, angajatii Societatii pentru a pregati due diligence-ul asa cum este mentionat mai sus si sa predea un raport complet.

Oricare si toate costurile legate de acest due diligence, precum si orice alte costuri in legatura cu acesta, vor fi suportate de Societate din profitul anterior rezultat din Contractul GPS”.



La un an distanta, pe 20 martie 2012, ABC Data care a intrat in actionariatul Scop Computers in decembrie 2010 achizitionand 51% din companie, a transmis pe pagina Bursei din Varsovia, printre altele, ca ANAF a pus sechestru pe toate bunurile companiei pentru recuperarea unui prejudiciu de 64 milioane lei (55 milioane TVA si 8 milioane impozit pe profit). In plus, actionarii majoritari ai SCOP mai spun ca o banca a inceput executarea pentru recuperarea unui credit de 14 milioane zloti (echivalentul a circa 14,8 milioane lei).

Oficialii ABC Data mai spun tot in comunicatul de pe bursa ca situatia actuala reprezinta o amenintare pentru continuarea activitatii Scop, neexcluzand ca firma sa intre in insolventa, caz in care tot ei spun ca vor pierde cei aproape 5 milioane de euro platiti deja la momentul preluarii firmei. (in original - Regardless of the final settlement of the case by the Romanian competent authorities, in assessing the current situation of the Issuer threatens the solvency and continuity of the SCOP. This assessment is reinforced by the fact terminate on 19 March 2012 credit agreement for an amount exceeding PLN 14.4 million by one of the banks cooperating with SCOP)

Intr-un anunt recent, Scop Computers si-a anuntat partenerii caam avut un control inopinat de la Garda Financiara. […] Ca si consecinta Scop Computers a fost notificat de ANAF ca, incepand de ieri, conturile noastre bancare vor fi blocate, exceptand platile taxelor si salariilor”.

Documentul este semnat de Alexandru Visan, general manager Scop Computers.

Presa din Polonia a dezbatut pe larg subiectul precum si presupusa frauda in care, la fel ca si RHS, s-ar fi implicat si Scop Computers.

Reprezentanti ai retailerilor IT&C din piata au subliniat ca in prezent primesc marfa de la distribuitorii de mai sus, insa cunosc problemele cu care se confrunta acestia si faptul ca au conturi blocate. RHS si Scop Computers deservesc clienti majori - majoritatea celor din online precum si retaileri traditionali precum Altex, Domo sau hipermarket-uri.

RHS a inregistrat in 2010 afaceri de circa 90 mil. euro, conform datelor de la Ministerul de Finante.

Scop Computers a generat in 2010 afaceri de circa 86 mil. euro in 2010.

Romsoft, companie care practic a iesit de pe piata de retail IT inchizandu-si magazinele Romsoft- Depozitul de Calculatoare, a inregistrat in 2010 venituri de circa 122 milioane euro, aproape triplu fata de anul care a fost considerat de majoritatea jucatorilor mari din IT ca “anul de varf al industriei”, 2008.

In ciuda incercarilor repetate de a discuta cu oficiali ai companiilor implicate, wall-street.ro nu a reusit sa ia legatura cu acestia. Dragos Popescu, general manager la RHS, se pare ca a plecat din tara, conform unei surse din piata.

Contactati de wall-street.ro, reprezentantii Scop Computers au retransmis fragmente din comunicarea companiei catre clienti - vezi atasament.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Considerati ca entitatile implicate vor fi gasite vinovate de fraudele ce insumeaza circa 40 mil. euro? Ce efecte ar avea asupra pietei de distributie IT din Romania iesirea de pe piata a doi jucatori majori? wall-street.ro te incurajeaza sa iti spui opinia.


*(later edit) - Este vorba de compania Romsoft care detine Depozitul de Calculatoare, si nu de firma omonima Romsoft, integrator de sisteme informatice ce detine CUI 13695066.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri