Piata romaneasca de internet in banda larga (broadband) este o combinatie intre indicatori buni si slabi, cu un nivel ridicat de concurenta, viteze mari de transfer si preturi mici, dar si penetrare redusa, decalaj mare intre orase si sate si pondere redusa a conexiunilor DSL, potrivit ANCOM, preluat de Mediafax.
"Concurenta intre operatori are la baza infrastructura acestora. In plus, Romania este singura piata din Uniunea Europeana in care accesul WBA nu are nevoie de reglementare. In privinta vitezei, Romania este una dintre tarile cu cea mai rapida viteza de acces internet din lume, viteza medie in orele de varf fiind de 34 Mbps", a declarat directorul de reglementare al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Eduard Lovin, prezent la un eveniment de specialitate.

De asemenea, trei din primele zece orase cu cele mai rapide viteze de acces internet din Europa se afla in Romania.

El a adaugat ca operatorii locali practica printre cele mai competitive tarife la serviciile telecom din Europa.

"Spre exemplu, un abonament de 10 euro/luna include servicii de telefonie, televiziune si acces la Internet la viteze de pana la 100 Mbps. De asemenea, pe segmentul telefoniei mobile operatorii au in oferta abonamente de 3,5 euro/luna care permit acces la Internet prin tehnologia 3G si trafic nelimitat, primii 5 GB fiind cu viteza nerestrictionata", a spus Lovin.

Un prim indicator slab al pietei locale de broadband este reprezentat de penetrarea foarte redusa a acestor servicii, care se situeaza in mod constant la jumatatea mediei europene, cu 15% populatie, respectiv 39% gospodarii, conform datelor valabile la finele primului trimestru al anului 2011.

"In plus, doar 19% dintre conexiunile de acces la Internet in banda larga (broadband) la punte fixe sunt instalate in mediul rural. De asemenea, sub 30% din conexiunile la Internet sunt DSL, indicator inferior mediei europene, de 77%", a spus Lovin.

Potrivit datelor ANCOM, la finele lunii iunie 2011 numarul de conexiuni in banda larga au ajuns la 3,13 milioane, de la 3 milioane in decembrie 2011. La aceasta cifra se adauga inca 3,53 milioane de conexiuni active in banda larga la puncte mobile prin tehnologii EDGE, CDMA, EV-DO si 3G.

"98% dintre conexiunile de acces la internet in banda larga aveau o viteza de transfer de cel putin 2 Mbps, in timp ce 62% de cel putin 10 Mbps", a mai spus Lovin.

Scopul ANCOM este protejarea intereselor utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate si incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri