Hanovra - Compania japoneza Toshiba a dezvaluit in cadrul expozitiei CeBit primul computer laptop high-definition cu un drive optic HD-DVD pentru noua generatie de discuri DVD si cu un afisaj high-definition.
Computerul portabil este ultimul model din gama Toshiba Qosmio de computere audio-video high-end.

Laptop-ul se va vine la un pret cuprins in 3.000 si 4.000$ si va fi disponibil in toate tarile in decurs de cateva saptamani, dupa cum a declarat Oscar Koenders, manager pentru Europa al producatorului.
Computerul este o alta arma in batalia de multe miliarde de dolari pentru viitorul standard DVD.

Batalia se da intre Blu-ray, sprijinit de giganti producatori de electronice precum Sony, Samsung, Philips si Matsushita, si HD DVD sprijinit de Toshiba si NEC.

Ambele formate ofera o capacitate mai mare de stocare decat actualul format DVD. Aceasta extra capacitate de stocare este necesara stocarii de filme high-definition cu o calitate a imaginii de patru-cinci ori mai buna, ceea ce inseamna ca acestea contin de patru-cinci ori mai multi biti digitali de informatie.

Blu-ray sustine ca ofera o capacitate mai mare, de pana la 50GB pentru un disc dual-layer, in timp ce HD DVD sustine ca ofera un sistem mai ieftin care este compatibil cu actualul standard DVD stabilit in 1995.
"Credem ca putem oferi un player la un pret de 499 Euro (600$)", a declarat Koenders.

Primele masini Blu-ray anuntate de Samsung, Philips si Sony vor fi de aproximativ doua trei ori mai scumpe si vor fi lansate in prima jumatate a acestui an. Samsung intentioneaza sa vanda primul player in mai.
Discuri Blu-ray cu filme pre-incarcate vor fi vandute incepand cu luna mai la un pret cu aproximativ 20% mai mare decat cel al DVD-urilor actuale.


Esecul celor doua tabere de a ajunge la un standard unificat a pregatit terenul pentru un razboi similar celui VHS vs. Betamax din anii 80. Fiecare parte spera sa castige piata home video in valoare de 24 milioane $.

Sprijinul studiourilor de la Hollywood este important, insa studiourile asteapta sa vada care tabara primeste sprijinul industriei computer.
Producatorul Dell suporta formatul Blu-ray, insa nr. 2 Hewlett-Packard a decis recent sa suporte si formatul HD-DVD, chiar daca initial a sprijinit doar Blu-ray.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Setari Cookie-uri