Operatorii de cablu ar putea majora abonamentele la televiziunea prin cablu cu circa 16 la suta daca vor fi obligati sa plateasca o taxa de 17 la suta din cifra de afaceri pentru drepturile de autor si de unu la suta pentru Fondul National al Cinematografiei, au anuntat luni, reprezentanti ai Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC) si cei ai Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA).
In prezent, operatorii de cablu platesc circa doi la suta din cifra de afaceri drepturi de autor societatilor de gestiune colectiva, iar Ordonanta de Urgenta 123 prevede majorarea acestui prag la 17 la suta din cifra de afaceri a acestora.

ACC estimeaza ca suma colectata de cele sapte organisme colective (OGC) ar putea ajunge la circa 40 milioane euro anual, doar din contributiile operatorilor de cablu, urmand ca OGC-urile sa retina din cheltuielile proprii pana la 30 la suta din venituri scrie Rompres.

Cei care vor avea de suferit vor fi atat titularii de drepturi de autor, carora li se va repartiza mai putin, cat si publicul, care va plati mai mult pentru programe de o calitate mai slaba, a aratat presedintele ACC, Radu Petric.

Ordonanta de Guvern 39 prevede introducerea unei cote de unu la suta din cifra de afaceri a operatorilor de cablu, in vederea finantarii Fondului National al Cinematografiei. Potrivit reprezentantilor ACC in tarile Uniunii Europene (UE) operatorii de cablu nu platesc nici o contributie pentru sustinerea cinematografiei si aceasta contributie care alimenteaza un Fond National este o discriminare a abonatilor la televiziunea prin cablu in raport cu restul cetatenilor.

Aprobarea acestor doua ordonante in forma propusa de Ministerul Culturii si Cultelor se va regasi in pretul abonamentului la cablu, provocand o crestere de 16 la suta, generand astfel scaderea numarului de abonati, a subliniat Radu Petric.

Acesta a explicat ca ACC nu a fost consultata in elaborarea acestor ordonante, iar sugestiile sale nu au fost luate in considerare.

Presedintele ACC a precizat ca abonamentele la televiziunea prin cablu sunt aproape la cel mic mic nivel din Europa - de circa patru euro/luna, in timp ce in Ungaria, un abonament lunar costa zece euro, in Cehia - noua euro, iar in Austria si Franta, 12 euro, respectiv, 14 euro.

OUG 123 a trecut prin plenul Senatului, urmand ca marti, 14 martie, sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor.

ACC este organizatia profesionala reprezentativa a operatorilor de comunicatii prin cablu, avand in prezent un numar de 130 membri. in Romania existau, la sfarsitul anului trecut, un numar de 2,7 milioane clienti prin cablu, fata de numai 10.000 in 1990. Pe piata romaneasca de CATV sunt prezente 250 de companii, 80 la suta din aceasta piata fiind detinuta de sapte companii membre ACC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri