In curand vom putea schimba operatorul de telefonie mobila si chiar fixa, fara a ne pierde numarul de telefon. Taxa perceputa pentru schimbarea operatorului va fi in jurul a 12 euro, dar probabil operatorii vor subventiona aceasta suma, ei avand de castigat un abonat nou
Romania va finaliza pana la sfarsitul acestui an sistemul privind portabilitatea numerelor de telefon, conform angajamentelor asumate fata de UE, primele rezultate in aceasta privinta urmand sa apara in anul 2008, a anuntat marti presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, Dan Cristian Georgescu.

Introducerea serviciului privind portabilitatea numerelor va permite utilizatorilor sa treaca de la un furnizor de telefonie la altul, pastrand acelasi numar de telefon. "Orice utilizator de telefon fix sau mobil nemultumit de un operator poate sa plece la altul, separat in retele mobile si separat in retele fixe, portarea numerelor de telefonie fixa catre telefonia mobila nefiind posibila", a precizat Georgescu, citat de Rompres.

Introducerea acestui serviciu presupune, in primul rand, implementarea unui sistem, a unei baze de date, finantata in totalitate de catre ANRC . "Aceasta baza de date va fi administrata de un operator independent stabilit in urma unei licitatii organizate tot de ANRC", a mai spus presedintele ANRC.

Acest serviciu, in opinia presedintelui ANRC, este o metoda de stimulare a concurentei, in tarile membre unde a fost deja aplicat, procentele de portare la telefonia mobila se situeaza intre 10 si 30 la suta.

ANRC va infiinta, pana la sfarsitul anului 2006, un grup de lucru care va propune pachetul necesar de conditii tehnice si comerciale pentru furnizarea acestui serviciu. Potrivit ANRC, portabilitatea numerelor va deveni functionala la noua luni de la adoptarea de catre ANRC a acestor conditii. Din grupul de lucru vor face parte si reprezentanti ai furnizorilor de servicii de telefonie, titulari de licente de numerotatie.

In ceea ce priveste taxele percepute pentru acest serviciu, acestea vor exista numai la nivelul pietei de gros, adica intre operatori, intre cel care ia si cel care doneaza numarul. Potrivit ANRC, se vor plati circa 11 euro pentru numarul portat in retele mobile si 13 euro pentru numarul portat in retele fixe. Tarifele pentru utilizatorii finali vor fi practic subventionate de operatorul care preia numarul, utilizatorul avand in mod normal un tarif mai mic decat cel stabilit de ANRC pe piata de gros.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri