Proiectul laptop-ul de 100$ urmareste sa furnizeze computere ieftine persoanelor din tarile in curs de dezvoltare. Aceste computere duc lipsa de anumite caracteristici gasite in computerele personale, precum un hard disk si software. "Ultimul lucru la care te gandesti cand vine vorba de un computer ieftin este ca acesta sa fie ceva fara un disk si cu un ecran foarte mic", a spus Gates in cadrul Microsoft Government Leaders Forum.

"Hardware-ul reprezinta o mica parte din costul" furnizarii de capacitati computing, a spus Gates, adaugand ca cele mai mari costuri provin din conectivitate, aplicatii si suport.

Inainte de critica, Gates a prezentat un nou "ultramobile computer" care ruleaza cu Microsoft Windows si are un ecran de sapte inch. Aceste computere se vor vinde la preturi intre 599 si 999$.

Gates a descris computerele ca fiind gandite pentru utilizare in comun, desi proiectul se deruleaza sub numele "One Laptop per Child". Reprezentatii proiectului nu au raspuns comentariilor lui Gates.

La inceputul acestui an, fondatorul Google, Larry Page a declarat ca Google va sprijini proiectul MIT. El a prezentat un model de computer care utilizeaza o manivela ca sursa de energie. Potrivit prezentarii de pe Web site-ul proiectului, "Laptop-urile ... vor putea face orice cu exceptia stocarii de cantitati mari de date".