Clasificarea apare intr-un cerc albastru mare ce poate fi vazut in multiple locuri in sistemul de operare, insa Microsoft a mentionat foarte putin despre ce reprezinta cu exactitate aceasta clasificare. Clasificarea principala este facuta pe o scara de la 1 la 5, insa fiecare componenta individuala priveste o subclasificare.
Ideea aflata la baza Windows Performance Rating este de a ajuta utilizatorii sa inteleaga mai usor performanta generala a PC-ului lor Vista si de a simplifica procesul determinarii daca anumite aplicatii software vor functiona bine pe baza componentelor sistemului.
Producatorii de computere si vanzatorii vor putea utiliza aceasta ca o unealta de ajutor pentru a explica in termeni generali capacitatile unui anumit calculator.
Iar producatorii software vor putea specifica tipul de PC necesar pentru a rula software-le lor. Un laptop Sony Vaio prezentat in cadrul Intel Developer Forum, de exemplu, a primit un scor general de 3. PC-ul avea un procesor Intel si 1GB memorie, care au primit sub-clasificari de 5.6 si respectiv 5.5. Microsoft nu a oferit detalii cu privire la metodologia de clasificare, mentionand ca inca lucreaza la sistemul de clasificare.
"Aceasta functie este inca in dezvoltare, astfel ca actualul experiment cu Windows Performance Rating s-ar putea sa nu fie un indicativ pentru experimentul final", a declarat Microsoft. Compania a promis ca aceasta functie va fi in continuu imbunatatita in versiunile test viitoare.
Clasifificarile performantei Vista vor fi in principal utile clientilor inainte a face o achizitie.
Clasificarile ar putea constitui o unealta pentru personalul in vanzari din punctele de retail, de exemplu, pentru a demonstra cat de bine ruleaza sistemele Vista si alte aplicatii. Insa daca cumparatorul nu afla despre clasificare inainte de a duce PC-ul acasa, este greu de inteles avantajele.
O intrebare fara raspuns inca este daca sistemul de clasificare reprezinta un scor fix sau s-ar putea modifica in timp, pe masura ce hardware-le avanseaza. Inca nu se stie ce cale va adopta Microsoft.
Daca sunt facute ajustari, clasificarea pentru o anumita configuratie va scadea, iar consumatorul ar putea simti ca PC-ul sau nu mai corespunde. Pe de alta parte, daca clasificare nu va evolua, imbunatatirea tehnologica ar putea duce eventual la clasificarea tuturor sistemelor cu un calificativ 5.
In ceea ce priveste scaderea performantei sistemelor, Microsoft incearca deja sa ia masuri. In trecut, performanta computerelor a scazut pe masura ce au fost incarcate mai multe software, hard disk-urile au devenit fragmentate, etc. Cu Vista, insa, Microsoft a adaugat cateva caracteristici pentru a impiedica scaderea performantei PC-ului.
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: