Initiativa completeaza angajamentul luat in ianuarie de presedintele Sun, Jonathan Schwartz in cadrul Open Source Business Conference, de a implica larg utilizata licenta open-source.

UltraSparc T1 are opt motoare de procesare, numite miezuri, fiecare putand rula simultan succesiuni de instructiuni, numite thread-uri. Cand un thread stationeaza pentru ca trebuie sa obtina date de la o memorie mai inceata, un miez comuta pe un alt thread. Aceasta abordare permite serverelor T2000 si viitoarelor servere T1000 sa ruleze mai multe activitati in paralel, cu o buna performanta, chiar daca o activitate individuala nu este terminata la fel de repede ca in cazul unui cip single-minded.

Proiectul OpenSparc urmareste sa creasca relevanta familiei Sun Sparc, care a pierdut cota de piata in ultimii ani in favoarea IBM Power si a cipurilor x86 de la Intel si Advanced Micro Devices. Compania spera ca prin disponibilitatea designurilor in format Verilog va atrage proiecte de cercetare si dezvoltare comerciala.

General Public License (GPL) a fost dezvoltata de Richard Stallman si este punctul central al miscarii software gratuite fiind strans legata de conceptul software-lor open-source. Licenta permite oricui sa viziualizeze, modifice si sa distribuie codul, atata timp cat cel care distribuie o versiune modificata publica aceste schimbari sub aceasi licenta.

O companie, SimplyRISC, intentioneaza sa creeze o versiune single-core a Niagara pentru dispozitive embedded computing, care deseori necesita un consum scazut de energie. Iar o companie de cip design numita Aldec intentioneaza sa ofere versiuni trial gratuite pentru 90 zile a software-ului sau Riviera astfel incat utilizatorii sa poata simula designurile Verilog.

In conjunctie cu designurile cip, Sun intentioneaza sa publice pe site-ul sau OpenSparc.net arhitectura 2005 UltraSparc, care defineste un set de instructiuni ce pot fi executate de cip; verificare software si modele de simulare pentru testarea software-lor pe designuri cip; precum si o versiune a sistemului sau de operare Solaris 10 ce poate fi utilizat in asemenea simulari.