In cursul zilei de ieri, compania de consultanta IDC a prognozat ca in acest an marii producatori de computere personale precum Dell Inc., Hewlett-Packard Co., Gateway Inc. sau Lenovo Group Ltd. vor vinde aproximativ 68,2 milioane PC-uri in SUA. Anterior, in luna noiembrie 2005, aceiasi firma de consultanta estima ca in 2006, pe piata americana, vor fi vandute aproximativ 69,5 milioane PC-uri, in crestere comparativ cu 63,9 milioane unitati in 2005.
       
In ceea ce priveste vanzarile la nivel global, ultimele estimari ale IDC prognozeaza o cifra de 229,4 milioane PC-uri, in scadere usoara fata de cifra de 229,5 milioane unitati prognozata in luna noiembrie a anului trecut.

"Data lansarii sistemului de operare Windows Vista va avea un anumit impact asupra datei cand consumatorii vor achizitiona noi computere dar nu si asupra deciziei de a achizitiona sau nu un nou PC", a apreciat analistul IDC Loren Loverde. in plus, IDC prognozeaza ca in 2007, dupa lansarea Windows Vista, vanzarile de computere personale vor inregistra o crestere semnificativa.
       
Saptamana trecuta Microsoft, cel mai mare producator mondial de programe software, a anuntat ca versiunea noului sistem de operare Windows Vista destinata consumatorilor individuali va aparea pe piata in luna ianuarie 2007, si nu in a doua jumatate a lui 2006 cum s-a anuntat anterior. in schimb versiunile destinate firmelor si marilor corporatii internationale ar urma sa apara in luna noiembrie 2006, in acest caz nefiind prognozata nici o intarziere.

Totodata, decizia Microsoft de a amana versiunea pentru consumatori a Windows Vista pana la inceputul anului 2007, ar putea incuraja unii utilizatori sa achizitioneze in sezonul sarbatorilor de iarna computere Mac, sunt de parere unii analisti.