Cel mai mare site de licitatii online din lume, eBay, risca sa fie inchis partial daca Curtea Suprema din SUA va decide impotriva sa, informeaza BBCNews. MercExchange, o companie de tehnologie IT din SUA, a dat in 2003 in judecata site-ul de licitatii, acuzandu-l de incalcarea a doua brevete proprii. Miezul disputei dintre cele doua companii este reprezentat de facilitatea Buy it Now, care potrivit MercExchange ar functiona pe baza unor principii brevetate.

In replica, eBay a cerut instantei judecatoresti sa respinga acuzatiile si sa amendeze compania MercExchange. De asemenea, reprezentantii eBay s-au aratat ingrijorati de posibilitatea inchiderii serviciilor oferite de o companie in cazul in care este gasita vinovata de incalcarea unor brevete tehnologiice, procesele intentante de companiile mici unor giganti ai Internetului inmultindu-se in ultima perioada. Reprezentantii eBay au mai argumentat pozitia lor prin faptul ca tehnologia folosita la functionarea Buy it Now a fost modificata in ultimii ani, pentru a nu mai intra in conflict cu brevetele tehnologice ale MercExchange, care in 2003 a primit un verdict favorabil, eBay facand recurs.

Precedentul Blackberry

eBay se teme de o decizie asemanatoare data in cazul functionarii serviciului de e-mail mobil BlackBerry. Grupul canadian Research In Motion Ltd. (RIM) , producatorul dispozitivelor BlackBerry, a fost dat in judecata de NTP, o companie americana care a cerut interzicerea functionarii serviciului pe teritoriul SUA, ca urmare a incalcarii unor brevete tehnologiice. Procesul s-a incheiat pe cale amiabila, dupa ce cele doua companii au ajuns la o intelegere, RIM platind companiei americane aproape 510 miliioane de euro.

Verdictul in cazul acestui proces este asteptat cu mare interes de mai multe companii importante din diverse sectoare ale industriei, brevetele tehologice reprezentand o tema de discutie pentru tot mai multe companii. Amazon, Xerox si Time Warner au inaintat Curtii Supreme a SUA mai multe documente si scrisori care vin in sustinerea eBay. Pe de alta parte, companiile farmaceutice spijina pe MarcExchange, brevetele reprezentand adesea motive de disputa in acest sector.

Verdictul dat in cazul eBay va reprezenta deci un precedent, fapt care face din acest proces un eveniment urmarit cu mare interes. Verdictul Curtii Supreme a SUA va fi dat peste cateva luni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Bitdefender: Amenintarile informatice ating pragul istoric de 1 mld.