A alege monitorul perfect este una dintre cele mai important decizii pe care trebuie sa le iei atunci cand iti cumperi componente pentru un calculator.

Monitorul este componenta care iti afecteaza direct sanatatea, modul in care lucrezi, in care inveti sau felul in care te distrezi. In plus, monitoarele nu devin depasite atat de repede ca celelalte componente ale unui calculator. Poti cumpara un alt PC in cativa ani, dar pastrezi un monitor bun pentru mai mult timp, chiar pentru doua-trei generatii de PC-uri. Asadar, un monitor e o investitie pe termen lung ce poate da bune rezultate.

Dincolo de discutii specifice precum: diagonala, rata de refresh, dimensiunea punctului ori stratul antireflexie, greul incepe in momentul alegerii: CRT sau LCD?

Pe "romaneste"

Ecranele CRT (cathode-ray tube - tub catodic) sunt inca populare si reprezinta o buna alegere din punct de vedere al raportului pret/calitate pentru majoritatea utilizatorilor de PC. Acestea sunt monitoarele cele mai raspandite si care se bazeaza pe tehnologia tubului cu vid, aceeasi care e folosita si la televizoare.

Exista si o versiune imbunatatita a ecranelor CRT: ecran CRT plat (flat-screen CRT). Aceste ecrane nu sunt curbate precum cele standard CRT, ceea ce le face mai putin susceptibile in a crea reflexii care sa deranjeze ochii. Monitoarele LCD (ecran pe baza de cristale lichide - Liquid Crystal Display) sau flat panel sunt cele mai noi si mai moderne din domeniul calculatoarelor. Initial, au fost folosite numai pentru calculatoarele portabile, pentru notebook-uri, dar in ultima vreme, o data cu cresterea performantelor, a dimensiunilor si cu reducerea costului, au devenit o optiune viabila si pentru PC-uri. Monitoarele LCD sunt usoare, extrem de subtiri si folosesc mai putina energie decat monitoarele CRT. In plus, monitoarele LCD au dimensiuni vizibile ale imaginii mai mari decat monitoarele CRT. De exemplu, in timp ce un monitor CRT de 17" are o dimensiune vizibila a imaginii de 16", dimensiunea vizibila a imaginii unui monitor LCD este aceeasi cu diagonala. Dar cel mai important avantaj al monitoarelor LCD este imaginea clara, cu un contrast superior si care ofera culori de cea mai buna calitate.

Monitoarele, fata-n fata

Industria monitoarelor a atins un punct decisiv. In ultimii doi ani, monitoarele LCD au luat locul traditionalelor monitoare CRT. Desi preturile LCD-urilor sunt inca mult mai mari in comparatie cu preturile monitoarelor clasice, raportul incepe sa se schimbe in sensul ca productia de LCD-uri este in crestere - de unde rezulta o scadere a costurilor ce duce si la reducerea preturilor monitoarelor LCD.

Plusurile si minusurile monitorului CRT (tub cu raza catodica)

Avantaje

- costul: poti cumpara un monitor CRT cu o diagonala mai mare si care sa fie mai ieftin decat un monitor LCD cu diagonala mai mica.
- capabilitati multisynch: aceasta capabilitate permite razei electron din tub sa se adapteze la diverse rezolutii si rate de refresh.
- claritatea si calitatea culorii la monitoarele CRT nu pot fi atinse de monitoarele LCD. Datorita multitudinii de setari ce se pot face la contrast, luminozitate, nuante, monitoarele CRT sunt capabile sa reprezinte mai bine culorile reale ale documentelor.

Dezavantaje

- volumul: tubul CRT este extrem de greu, carcasa voluminousa fiind necesara din ratiuni legate de siguranta.
- consumul mare de energie: unele monitoare CRT mari consuma mai mult decat unitatea centrala a calculatorului.
- dimensiunea vizibila a tubului este mai mica decat diagonala: un monitor CRT cu diagonala specificata de 19" are o dimensiune reala vizibila cu circa 1 inch mai mica, din cauza carcasei de jur imprejurul tubului.

Plusurile si minusurile LCD (ecran pe baza de cristale lichide)


Avantaje

- dimensiunea redusa si greutate mica: sunt usor de amplasat in orice loc, pot fi mutate cu usurinta si pot fi montate si pe perete.
- tind sa oboseasca ochii mai greu: utilizarea continua pentru un timp indelungat a unui monitor CRT poate cauza probleme de sanatate utilizatorului.
- consuma mult mai putina energie in comparatie cu monitoarele CRT: marea parte a consumului este datorata iluminarii cristalelor.

Dezavantaje

- costul: un monitor CRT de 19" costa aproape pe jumatate fata de un monitor LCD. de 17".
- au o rezolutie fixa - rezolutia nativa: un ecran LCD afiseaza numai numarul de pixeli pe care ii contine.
- poate cauza o dublare a conturului la imaginile luminoase in miscare pe fundal negru.

In concluzie, ce tip de monitor merita cumparat?

Alegerea depinde de domeniul de activitate pentru care intentionezi sa utilizezi calculatorul. Monitorul tip CRT e ideal pentru utilizatorul individual care foloseste aplicatii ca: redactare computerizata, aplicatii grafice, jocuri sau care are buget limitat. LCD ramane alegerea potrivita pentru cei ce folosesc calculatorul in principal pentru procesare de text, programare sau au spatiu limitat pentru monitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri